3 dolog, amivel motiválni tudod a munkatársaidat (a pénzen kívül)

Túl sok vállalkozó hiszi azt, hogy ha jól megfizeti a munkatársait, akkor azzal mindent megtett. Én is ezt hittem, amíg a munkatársaim el nem kezdtek sorban felmondani. Ne kövesd el ugyanezt a hibát!

2016 volt a legrosszabb évem, ami a munkatársak elégedettségét illeti. Összesen hét munkatársam távozott ebben az évben. Kár lenne tagadni, hogy voltak, akik valóban a pénz miatt mentek el. De ezt a problémát fokozatosan orvosolni tudtam, és ez így meg is oldódott. Jó példa ez arra, hogy a jó fizetés természetesen egy szükséges feltétele a sikernek. Csakhogy messze nem az egyetlen elégséges feltétele.

Ami felnyitotta a szemem, hogy

voltak olyan munkatársak, akik alapvetően nem a pénz miatt mentek el. Ugyanannyiért, vagy akár kevesebbért is elmentek máshová

dolgozni. Ekkor értettem meg, hogy minden igyekezetem ellenére nem vagyok jó vezető. Ekkor lett igazán világos számomra, hogy a lehető legjobb szándék, a legtöbb igyekezet ellenére sem biztos, hogy az ember vezetőként a megfelelő dolgokat csinálja.

Azóta beépítettem három olyan plusz szempontot a munkatársaim motiválásába, amit minden vállalkozónak alkalmaznia kellene, aki kiemelkedő eredményeket és szabad vállalkozói életet akar.

3 dolog, amivel te is motiválni tudod a munkatársaidat – és egyik sem a pénz:

  • minőségi idő, amit velük töltesz vezetőként
  • olyan feladatok, amiket tényleg szeretnek csinálni
  • fejlődési lehetőség biztosítása

Azért nehezebb és egyben könnyebb is ezt a 3 dolgot jól csinálni, mint jó fizetést adni, mert nem pénz kérdés. Igen,

alapvetően nem pénz kérdése ez a három dolog, és emiatt nehezebb és könnyebb is egyben, mint a fizetés adás.

Azért nehezebb, mert időt, energiát és figyelmet igényelnek ezek a részedről. Azaz abból kell adnod, ami számodra is a legdrágább – ezért csinálják olyan kevesen. És azért könnyebb, mert nem feltétlen kell hozzájuk pénz. Akkor is tudod ezeket csinálni, amikor még nem tudsz olyan fizetést adni, amit igazán akarsz. De talán éppen emiatt fog majd úgy húzni a cég a munkatársak által, amitől lesz pénz a jobb fizetésekre.

Minőségi idő, amit velük töltesz

A minőségi idő azt jelenti, hogy időt töltesz a munkatársaddal. De nem felületesen együtt töltött idő ez, hanem kettesben, tényleg rá irányuló figyelmet szentelsz neki. Ez több dolog miatt is fontos:

  • Ezzel tudod a tettek mezején is bebizonyítani, hogy mennyire fontos a munkatárs. A szavakat könnyű odadobálni, de a kettesben eltötött idő magáért beszél.
  • Ezeken a beszélgetéseken tudod annyira megismerni, hogy tényleg jó vezetője lehess, és például olyan feladatot adj számára, amit igazán szeret.
  • Így tudsz neki segíteni a különféle problémáiban, és így lehetsz számára egyfajta mentor.

A javaslatom az, hogy ha ez neked teljesen új, és szinte soha nem töltesz jelenleg így minőségi időt a munkatársaiddal, akkor kezdetben havonta egyszer ülj le mindenkivel beszélgetni egy fél órát kettesben. Én magam minimum 2 hetente 1 órát töltök minden munkatársammal a jelenleg 11 fős Klikkmarketing vezetőjeként. Igen, ez nem kevés, ráadásul a 2 hetente 1 óra tényleg a minimum.

Olyan feladatok, amiket szeretnek

Senki nem tud igazán jó teljesítményt nyújtani hosszabb távon úgy, ha olyan dolgot kell csinálnia, amit igazából nem szeret. Ha egyenesen utálja, amit csinál, akkor pedig pláne teljesen felesleges bármilyen minőségi munkát elvárni. Ha a sarki közértben folyton azt érzed, hogy a pénztáros utálja a munkáját, akkor valószínűleg így is van – és így nem csoda, ha úgy viselkedik, ahogy. Talán nem ilyen látványosan, de a te cégedben is ez történik, ha a munkatársak “nincsenek a helyükön”.

Nagyjából három verzió van, ami a jelenlegi munkatársaidat illeti:

  • A munkatársadnak olyan feladatai vannak, amiket szeret. Ha így van, akkor nincs különösebb teendő – amennyiben ezek a feladatok fontosak, és az illető jól dolgozik. (Egyik sem következik pusztán abból, hogy a munkatárs szereti a feladatait.)
  • A munkatársadnak olyan feladatai vannak, amiket nem szeret – de lenne olyan munkakör, ahová “át lehetne csoportosítani”. Egy esetleg nem jól teljesítő munkatársat nem feltétlen kell elbocsájtani, mert lehet, hogy csak nincs a helyén. Átmozgatással az év dolgozója lehet a kirúgásra kiszemelt kollégából!
  • A munkatársadnak olyan feladatai vannak, amiket nem szeret – és nincs lehetőség átpozícionálni a munkáját. Ez esetben, amennyiben nem jól teljesít (ami valószínűleg csak idő kérdése), akkor nem nagyon van más választás, mint az elválás. Ha belegondolsz, ezzel valójában neki is jót teszel, hiszen így találhat egy olyan munkát, amit élvez.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy honnan tudnád, hogy pontosan ki mit szeret vagy nem szeret csinálni, vagy hogy mi közöd ahhoz, hogy ki mit szeret csinálni – hiszen a munka az munka.

Az első – ki mit szeret vagy nem szeret – kérdésre a válasz az előző blokkban keresendő: minőségi időt kell eltöltened a munkatársaiddal, azaz beszélgetned kell velük. Így majd mindenkit megismersz, és jönni fognak a válaszok.

A második – mi közöd az egészhez – kérdésre a válasz az, hogy ettől függ a vállalkozásod sikere. Ha csupa olyan munkatársad lenne, aki szereti (netán imádja), amit csinál, akkor nem kérdés, hogy jönni fognak az eredmények.

Fejlődési lehetőség biztosítása

Minden ember alapvető igénye a fejlődés, és különösen igaz ez a kiemelkedő képességű munkatársakra, akikre te is vadászol. Vezetőként az egyik legfontosabb dolgunk, hogy fejlesszük a munkatársainkat. Hiszen, ha végiggondolod, akkor két dologtól fejlődik maga az egész vállalkozás: a vállalkozást működtető rendszerek és folyamatok fejlődésétől, és az ezeket működtető munkatársak fejlődésétől.

Ha egy 10 fős vállalkozásban mindenki fejlődik 10%-ot, akkor az olyan, mintha lenne +1 munkatárs – tök ingyen!

Szóval abszolút üzleti érdeked, hogy fejlődjenek a munkatársaid, hiszen ez javítja az eredményeket is. Persze az is üzleti érdeked, hogy a munkatársaid szívesen és motiváltan dolgozzanak nálad (aminek persze szintén üzleti előny az eredménye), csak ezt ebben a formában nehezebb “látni”.

Kicsit leegyszerűsítve két módon gondoskodhatsz a munkatársaid fejlesztéséről:

  • Te fejleszted őket, “saját kezűleg”. Például annak a minőségi időnek a keretében, amit rájuk szánsz. Nem cél, hogy csak ezt csináld a velük töltött időben, de jó példa ez arra, hogyan tudsz két legyet ütni egy csapásra. Minőségi idő és fejlődési lehetőség biztosítása egyszerre. Ráadásul ennek közvetlen hatása van az eredményekre is, szóval ez már három légy egy csapásra!
  • Külső képzéseket, tréningeket biztosítasz számukra. Van, aki kifejezetten szereti ezeket, és így akár juttatás is lehet ez az ilyen munkatársak számára. Persze ismerned kell a munkatársat ahhoz, hogy tudd: milyen képzésnek örülne igazán.

A munkatársak fejlesztése igazából elemi érdeked, és nagyon komplex, kedvező hatása van a vállalkozásban, ha ezt jól csinálod. Elégedettebbek lesznek a munkatársak, így jobb munkát végeznek, jobb lesz az egész vállalkozás eredményessége, és ráadásul nehezebben is hagynak ott.

Ha tetszett ez az írásom, akkor a Vállalkozóból >> Vállalkozás című könyvemet imádni fogod! Elérhető nyomtatott és audió verzióban, és ehhez az íráshoz hasonló stílusban, valódi vállalkozói tapasztalatokról írok (illetve beszélek) benne.

Kérdésed van? Hozzászólnál? Irány a Facebook!

Ebben a videómban egy kis átfedéssel ugyan, de még több motiválási lehetőségről beszélek (és ezek között sincs ott a pénz):

Van még 14 ilyen videóm (mindenféle “vállalkozós” témában: marketing, pénzügy, munkatársak, stb.), amiket sorban megkaphatsz, ha feliratkozol a 30 napos ingyenes vállalkozófejlesztő videó sorozatomra. 🙂

Vállalkozóból Vállalkozás
(nyomtatott és audió verzió)

A könyv, amiben megmutatom, miként lehet itthon is valóban önműködő és becsületes vállalkozást építeni.

Ugrás a könyvhöz

Egy egyszerű (de nem könnyű) módszer, amivel garantáltan jó munkatársaid lesznek

2019.07.07.|0 Comments

Egy egyszerű (de nem könnyű) módszer, amivel jó munkatársaid lesznek Rengeteg vállalkozó küzd azzal, hogy valamiért nem úgy szuperálnak a munkatársai, mint ahogyan azt elképzeli. Rengeteg elmélet, koncepció, könyv és minden más született [...]

Így lesz 2019 az eddigi legjobb vállalkozói éved

2018.12.17.|0 Comments

Ettől lesz 2019 az eddigi legjobb vállalkozói éved (biztos, hogy te másra gondolsz) Lefogadom, hogy kezd eleged lenni abból, hogy nem jönnek azok az eredmények, nem jött még el az a kényelmes élet, [...]

5 érdekes vállalkozói kérdés + a válaszaim

2018.11.01.|0 Comments

5 érdekes vállalkozói kérdés + a válaszaim Egy nyereményjátékom kapcsán egy rakás kérdés gyűlt össze a kommentek között (amiket vállalkozók kérdeznének tőlem). Nem terveztem ezt az akciót, de néhány szerintem fontos kérdésre videóban [...]

Erre a három dologra készülj fel, ha fejlődni akarsz

2018.10.11.|0 Comments

Erre a három dologra készülj fel, ha fejlődni akarsz A vállalkozói fejlődés, a "növekedés" mindig fájdalmakkal jár. Ha nem vagy ezekre előre felkészülve, akkor nagyon könnyen meg tudják ezek hiúsítani a törekvéseidet. [...]

2019-03-03T17:54:27+00:00 2018.02.08.|Egyéb|0 hozzászólás