Steve Jobs 8 tanácsa a sikeres vállalkozáshoz

Steve Jobs. Komoly része van a személyi számítógépek elterjedésében a 70-es évek végén. Nélküle nem lennének a ma ismert okostelefonok. Kétszer vitte sikerre az Apple-t, és végül a világ legértékesebb cégévé tette. Érdemes figyelni arra, hogy miket mondott?

Íme nyolc irányelv, amit Steve Jobs fontosnak tartott, és neked is előnyödre válik, ha megismered őket:

#1 – Ne árulj sz*rt!

Egyszer Steve Jobs azt mondta a Nike akkori vezetőjének, hogy “Nagyon jó a cégetek. Kitűnő, amit csináltok, egy csomó fantasztikus terméketek van. Csak ne lenne az a pá sz*r, amit szintén árultok. Ezt abba kellene hagynotok.” A Nike vezére azt hitte, hogy ez valami móka, és várta a nevetést, de a nevetés nem jött.

GK megjegyzése: Korábban volt néhány nem olyan jó szolgáltatásunk, ami egyébként jó pénzt hozott. Rájöttem, nem igazán jó a vevőknek, amit csinálunk, ezért ma már nem csináljuk. (Pedig szinte minden konkurensünk csinálja továbbra is.)

#2 – Ne korlátozd magad!

Ahogy felnősz, mindenkitől azt hallod, hogy a világ olyan, amilyen, és fogadd el, hogy ezen nem tudsz változtatni. Ne törődj ebbe bele, változtasd meg a dolgokat úgy, ahogyan az neked tetszik!

GK megjegyzése: Amikor 2006-ban otthagytam az állásomat, és főállású vállalkozó lettem, akkor az apám azt mondta, hogy nem tudom mit csinálok, és hogy nem lenne szabad ezt tennem. Más örülne, ha ilyen jó állása lenne. Ha hallgatok rá, most nem olvashatnád ezeket a sorokat…

#3 – Légy elhivatott!

Ha nem szereted igazán, amit csinálsz, akkor könnyebben feladod, ha nehézség adódik. Ki ne adná fel, ha nem is szereti azt, amiért csinálja?

GK megjegyzése: Elhivatottság nélkül nem tudtam volna az előadói képességeim fejlesztése céljából heteken és órákon át szavalni ugyanazt a verset, újra meg újra, csukott szemmel, háttal állva, fal felé állva, séta közben, ülve, vagy miközben néha a tréner (óvatosan) hozzám dobott egy puffot. Ezeket csak úgy lehet végigcsinálni, hogy tűzön-vízen átmennél azért, hogy elérd, amit akarsz.

#4 – Építs kiemelkedő csapatot!

A legjobb emberek önmenedzselőek, nincs szükségük arra, hogy szorosan irányítsák őket, de biztosan szükség van egy közös vízióra, egy közös célra – amit mindenki ismer. A toborzás, a megfelelő emberek megtalálása Jobs szerint az egyik legfontosabb funkció egy vállalkozásban.

GK megjegyzése: Ahogyan egyre tapasztaltabb leszek, és egyre jobb munkatársaim vannak, úgy tolódunk el mi is az egyre lazább “szabályozás” irányába. A célok és az eredmények a fontosak. Az, hogy ezt az egyén szintjén pontosan hogyan érjük el, kezd egyre kisebb szerepet játszani.

#5 – Ne a pénzért csináld!

“23 évesen 1 millió, 24 évesen 10 millió, 25 évesen már 100 millió dollárom volt, de ez nem volt igazán fontos, mert nem a pénzért csináltam. A pénz nagyon fontos, mert lehetőséget ad arra, hogy megtegyél bizonyos dolgokat. De számomra a legfontosabbak mindig a termékek és az emberek volt.”

GK megjegyzése: Minden nagy tanító tanításaiban ott találod, hogy a pénz nem cél, hanem következmény. Ha jól csinálsz valamit, akkor annak jelentős jövedelem lesz a következménye. Rövid távon lehet máshogyan is csinálni, de hosszú távon csak ez működik.

#6 – Légy büszke a termékeidre!

“Mi akarjuk a legjobb személyi számítógépeket csinálni a világon, a lehetőségekhez képest a legolcsóbban. Olyan termékeket akarunk, amit szívesen ajánlunk a családunknak, a barátainknak és mindenkinek. Ha megnézed a konkurencia termékeit, és hozzáadod az extrákat, akkor a legtöbbször magasabb árat kapsz, mint a miénk. De mi nem megyünk egy szint alá, mint mások. Ezért tűnhet úgy, hogy drágák a gépeink.”

GK megjegyzése: Ez egy kicsit a “nemet mondás” témájához is kapcsolódik. Rengeteg dologra szükséges nemet mondani ahhoz, hogy csak a jó dolgok maradjanak meg. Jó lenne ezt is meg azt is csinálni, de nem csináljuk, mert az elveink szerint ez nem fér bele. Ez sokkal nehezebb, mint hinnéd, de fontos a sikerhez!

#7 – Építs a vevőkre!

“Az ügyfélélménnyel kezdd, és onnan haladj visszafelé a technológiáig. Az nem működik, hogy a technológiától indítasz, és csak utána próbálsz rájönni, hogy miként tudod azt eladni. Ne azt nézd, hogy milyen technológiád van, és mit tudsz vele kezdeni, hanem nézd meg, hogy milyen csodás élményt akarsz adni a vevőknek, és hogy ehhez milyen technogógiára van szükség!”

GK megjegyzése: Erről Dan Sullivan zéró alapú tervezés koncepciója jut eszembe. Ő tanítja, hogy ne abból indulj ki, hogy mit csináltál eddig, mert akkor mindig korlátozni fogod magad. Azt nézd meg, hogy mit akarsz elérni, ehhez mire van szükséged a múltból, és mit szükséges megteremtened hozzá!

#8 – A marketing szóljon az értékekről!

“Nem az eszközök sebességéről és áráról kell beszélni. Nem bitekről és megahertzekről kell beszélni. Nem arról kell beszélni, hogy az Apple operációs rendszere miért jobb, mint a Windows. Arról kell beszélni, hogy az Apple miért van a világon. Hogy hogyan tudjuk jobbá tenni a világot.” Ez a belső céges beszéd vezette fel az Apple 90-es években újraindult sikersztorijának első igazán sikeres kampányát, ami a “Think different” (Gondolkozz másképp!) szlogenre épült.

GK megjegyzése: Ha eleget foglalkozol a vásárlói élménnyel, akkor rájössz, hogy szinte semelyik piacon nem az a legfontosabb, hogy konkrétan egy adott terméknek vagy szolgáltatásnak milyenek a jellemzői. Biztosan van gyorsabb processzorral és nagyobb memóriával rendelkező mobiltelefon, mint az iPhone, mégis ez a legnagyobb számban – és legnagyobb profittal! – eladott telefon a világon.

A személyes kedvencem: a #7 – Építs a vevőkre!

Kicsit tágabban is érdemes ezt értelmezni, nem csak technológia szempontból. Bármit csinálsz, azaz “bármid van” most, fontos mindig szem előtt tartanod, hogy mit az igazi cél: a vevők szolgálata. Mi a Klikkmarketingnél például folyamatosan változtatunk, mindig igazodunk ahhoz, amire a vevőknek szüksége van. A vállalkozásod sikeressége azon múlik, hogy mekkora értéket tudsz adni a vevőknek.

Vállalkozóból Vállalkozás
(nyomtatott és audió verzió)

A könyv, amiben megmutatom, miként lehet itthon is valóban önműködő és becsületes vállalkozást építeni.

Ugrás a könyvhöz

Csatlakozz a többi ambiciózus vállalkozóhoz,
akik mind ugyanazt akarják: valódi vállalkozást!

Regisztrálj MOST, hogy mindenről időben értesülj!

Ugrás a regisztrációhoz
2018-02-01T08:53:03+00:00 2017.01.28.|University News|0 hozzászólás