Elon Musk 6 sikertippje vállalkozóknak

A nemzetközi Forbes magazin szerint Elon Musk (45) a 21. legbefolyásosabb ember a világon. Csak két ember van ezen a listán, aki nála befolyásosabb és egyben fiatalabb is: a Google és a Facebook alapítói, azaz Larry Page (43) és Mark Zuckerberg (32). A PayPal eladása után a semmiből egy világszerte ismert autómárkát hozott létre, a Teslát, miközben a Space X nevű vállalkozásával el akarja érni, hogy más bolygókon is élhessenek emberek. Én sokat tanultam tőle, és neked is hasznosak lehetnek a gondolatai.

#1 – Szállj szembe a félelmeiddel!

Normális, hogy félsz. Ha sosem félsz, az azt jelenti, hogy sosem kezdesz olyan dolgokba, amiket azelőtt még nem csináltál. Ha nem félsz, akkor nem elég nagy a cél!

GK megjegyzése: Nem baj az, ha nem tudod, hogy mi fog történni. A kisgyermek sem tudja, hogy hogyan fog megtanulni járni, vagy biciklizni. Csak azt tudja, hogy nagyon akarja – és meg is csinálja, nem bénítja meg a félelem. Weiser Istvántól hallottam egy másik klassz (azt hiszem Indiából származó) gondolatot: “Csak azt tudom, hogy majd mi lesz. Hogy addig mi lesz, azt nem tudom…”. Amikor elkezdtem írni az új könyvem most januárban, akkor még őszintén szólva azt sem tudtam, hogy pontosan miről fog szólni. Csak azt tudtam, hogy akarok írni egy könyvet, és hogy nagyjából mi a célom vele. Azóta elkezdtem, és már azt is tudom, hogy mikorra lesz kész. Azt még mindig nem tudom, hogy hogyan… de majd közben kitalálom.

#2 – Figyelj a vevőidre!

Ha igazán figyelsz arra, hogy a vevőid elégedettek legyenek, akkor a vevőid veled együtt fogják akarni a sikeredet. Ha a vevőid szeretnek, akkor a sikered garantált.

GK megjegyzése: Honnan tudod, hogy mit akarnak a vevőid? Egyszerűen kérdezd meg őket, vagy amit ennél is jobban szeretek: tudd te jobban, hogy mire van szükségük, mint ők maguk. Talán ismered a Henry Ford-féle sztorit: “Ha megkérdeztem volna az embereket, hogy mire van szükségük, azt mondták volna, hogy gyorsabb lovaskocsikat szeretnének.” Vagy ott van Steve Jobs és az iPhone: senki nem mondta volna, hogy okostelefon kell neki, mert el sem tudták képzelni ezt a fogalmat.

#3 – Legyen nagy a fájdalomtűrő képességed!

Az emberek azt hiszik, hogy a vállalkozás csupa móka és kacagás. Ez nem igaz. Vannak részei, amik tényleg ilyenek, de vannak igazán rossz pillanatok is. A kulcs az, hogy tudsz-e azokon a problémákon dolgozni, amik a vállalkozás szempontjából fontosak, vagy csak azokkal akarsz törődni, amikkel akarsz, amik örömet okoznak neked. Az induló vállalkozások 90%-a előbb-utóbb csődöt mond. A sikeres vállalkozók jól tudják kezelni azokat a dolgokat, amikhez igazából nincs kedvük, de tudják, hogy ezeket is meg kell csinálni a sikerhez.

GK megjegyzése: Nagyon találó Oprah idevágó gondolata, azaz “Tedd, amit tenned kell, hogy majd aztán azt tehesd, amit tenni akarsz!”. Induló vállalkozásoknál általában nagyobb az aránya a “nem a kedvencem, de meg kell csinálnom” dolgoknak, de ez később – tapasztalatból mondom – jelentősen javulni fog. Viszont ez nem jön magától, ezért tenned kell. Mindig lesznek olyan dolgok vállalkozóként, amik nem a kedvenceid, de ha jól csinálod, akkor ezek aránya – és a “nemszeretem-faktor nagysága” – nagyon le tud csökkenni idővel.

#4 – Tarts mindig szigorú önvizsgálatot!

Nagyon figyelj arra, hogy reálisan – szigorúan – ítéld meg azt, hogy amivel foglalkozol, az tényleg olyan fontos-e, tényleg olyan nagy értéket ad-e, mint ahogy gondolod! Vagy csak egy téves elképzelést üldözöl, és nem vagy hajlandó odafigyelni azokra a jelekre, amik nem illenek az elképzelésedbe? Gyakran vékony a határ, és az emberek gyakran túlbecsülik az ötleteik jelentőségét.

GK megjegyzése: Ez egy nagyon nehéz és visszatérő dilemma. “Tényleg jó az, amire készülök?” Nekem Dan Sullivan tanácsa vált be ezzel kapcsolatban: fizetőképes (fizetni akaró és tudó) közönségen teszteld az ötleteidet! Azaz valahogy minél előbb próbáld ki éles piacon az ötletet, és ne a rokonok, barátok, kollégák véleményére hagyatkozz!

#5 – Számíts a hibákra!

Ha valami újba kezdesz, akkor kalkuláld bele, hogy biztosan lesznek hibák, problémák. A vállalkozások sikere igazából azon múlik, hogy felismerik-e a hibáikat, és hogy hogyan és milyen gyorsan tudnak reagálni ezekre a hibáikra. A sikeres és sikertelen cégek között az a különbség, hogy a sikeresek felismerik (és elismerik) a hibáikat, majd gyorsan gondoskodnak azok javításáról. A sikertelenek pedig igyekeznek nem tudomást venni a hibákról, és nem működő dolgokat erőltetnek. A különbség tehát nem a hibák számában van, hanem a hibák kezelésében.

GK megjegyzése: Minden nagy üzleti gondolkodó és tanító elmondja valamilyen formában, hogy a “sikernek nem ellentéte, hanem része a kudarc”. A sikeres és sikertelen emberek ugyanannyi hibát követnek el, vagy inkább a sikeresek még többet is, mint mások. A nagy különbség az, hogy a sikertelenek mindig ugyanazokat a hibákat követik el újra és újra. Ha nem hibázol, akkor valószínűleg nem elég nagy a cél, hiszen hiba nélkül, a korábbi ismereteiddel is le tudod küzdeni az akadályokat.

#6 – Célozd meg a tökéletességet!

Törekedj rá, hogy a termékeid a lehető legtökéletesebbek legyenek. Biztosan lesznek pontatlanságok és hibák, de a lényeg, hogy hozd ki a maximumot. Ha így teszel, akkor a többi már magától megoldódik…

GK megjegyzése: Bruce Lee mondta, hogy a célokat nem kell mindig elérni. Ha fel akarsz kirándulni egy szép nagy hegy csúcsára, de csak a feléig érsz, viszont jól érezted magad a kirándulás közben, akkor ez nem kudarc. Ha a tökéletességre törekszel például a termékfejlesztésben, de végül nem sikerül ezt elérni, akkor is sokkal jobb termékeid lehetnek, mint a többieknek. Ami nagyon fontos, hogy a tökéletességre törekvés ne bénítson meg, és ne lassítson le túlzottan! Ne használd arra a tökéletességre törekvést, hogy igazold magadnak a halogatást!

Vállalkozóból Vállalkozás
(nyomtatott és audió verzió)

A könyv, amiben megmutatom, miként lehet itthon is valóban önműködő és becsületes vállalkozást építeni.

Ugrás a könyvhöz

2018-02-01T08:53:22+00:00 2017.02.07.|Egyéb|0 hozzászólás