Ettől lesz 2019 az eddigi legjobb vállalkozói éved (biztos, hogy te másra gondolsz)

Lefogadom, hogy kezd eleged lenni abból, hogy nem jönnek azok az eredmények, nem jött még el az a kényelmes élet, amiért vállalkozó lettél. Egyre türelmetlenebb vagy, és most jött el az a pont, ahol kimondod magadnak: ez már nem mehet így tovább. 2019 lehet a te éved.

Nekem 2008 körül (azaz 3-4 év vállalkozás után) jött el először az a pont, amikor azt éreztem: basszus, én nem ezt akartam. Nem is keresek annyit, amennyit akarok, meg nem is élvezem annyira a dolgot, mint ahogy gondoltam – na és ráadásul lassan nem látok már kiutat sem. Ez idő tájt még egyedül voltam, nem voltak munkatársaim. Ekkor mondtam először magamnak azt, hogy “majd jövőre!”. Azóta már jó pár éve több mint 10 munkatárssal működik a vállalkozásom, de egészen 2015-2016-ig mondogattam magamnak, hogy “majd jövőre”. Jövőre jön el az én időm. Nagyjából ekkor – 10+ évnyi vállalkozás után – jöttem rá, hogy a “következő lesz az én évem” gondolkodás teljesen hibás.

Ha azt hiszed, hogy 2019-nek kell lennie a te évednek, akkor van egy rossz hírem

Három fő probléma van azzal, ha az aktuális következő évtől valami óriási dolgot vársz:

  1. Most nem érzed igazán jól magad, és ez valószínűleg nem csak átmeneti, hanem akár soha nem érezted még az elégedettség állapotát. Szeretném leszögezni, hogy a “majd jövőre eljön az én időm” gondolkodás nem működik. Én éveken át ezt csináltam, amikorra felismertem ezt a hibámat. Azóta élek úgy, hogy nem “majd” kell jól éreznem magam, hanem MOST. Ha mindig tudok örülni annak, ami van, akkor mindig boldog lehetek – és ez nem jelenti azt, hogy amúgy ne törekednék ennél többre.
  2. Túl nagy jelentőséget tulajdonítasz egy-egy évnek. Amikor én felismertem a “majd jövőre” gondolkodásom hibás voltát, akkor azonnal hoztam néhány döntést a magam javára, de igazából több mint 2 év kellett ahhoz, hogy igazán elinduljanak azok az eredmények, amiket én már 2 évvel korábban láttam. Ekkora már 13 éve voltam vállalkozó… szóval türelmesnek kellett lennem. Általában véve azt látom, hogy a vállalkozók túlpörgetik magukat, sőt, általában a világ túlpörgeti magát – és érdemes lenne elkezdeni lelassulni.
  3. Van egy erős elvárásod, hogy minek kell történnie ahhoz, hogy elégedett legyél. Te elképzelsz egy tűzpiros Ferrarit magadnak, de “csak” egy hófehér Lamborghinit kapsz majd az élettől – ezért csalódott leszel.  Fontos, hogy legyen iránya az életednek, de nagyon konkrét elvárásokat megfogalmazni általában nem vezet boldogsághoz.

Kell foglalkozni a jövővel, különben nem fogunk sehonnan sehová tartani. De rástresszelni magunkat arra, hogy ha nem lesz 2019 az életünk legjobb éve – az szerintem nagy hiba. És gondolom szerinted is, ha még mindig itt vagy.

Ha ezt az egy dolgot eléred a következő 1 évben, akkor nyert ügyed van

Ez az egy dolog nem más, mint annak a felismerése, hogy nincs egy ilyen konkrét dolog. A boldogság, a siker, meg minden, amit ez alatt kellene értenünk, igazából nem egy állapot. Nem valamilyen helyzetnek az elérése és megtartása. A boldogság egy gondolkodásmód. A boldogság egy látásmód. A boldogság egy folyamat.

Láttam Amerikában olyan yacht tulajdonost, akin látszott, hogy nem boldog. Hogy stresszben él, mert másnak még nagyobb yachtja van, neki pedig “csak” egy ekkora. Aztán láttam Indiában olyan embereket, akik havi pár ezer forintból élnek, szinte szó szerint nincs semmijük, csak egy olyan “lakásuk”, ahová európaiként a legtöbb ember nem szívesen menne be egy órára sem, nem hogy ott éljen. Szóval láttam ilyen embereket boldogan.

Ha rájössz, hogy belül, magadban kell keresgélned a megoldást, nem pedig kívül – akkor lesz nyert ügyed.

És nem csak 2019-ben, hanem egész hátrelévő életedben. Nem egy vállalkozási eredmény, nem a megfelelő marketing eszköz, nem egy elvárt bevétel nagyság, meg nem valami hasonló dolog a kulcs. Hanem az, hogy ezeket hogyan éled meg. Én azt tapasztaltam a saját életemben – aminél sokkal túlpörgetettebb, elvárásokkal telibb nem hiszem, hogy lehetsz -, hogy

amint elkezdtem belül rendbe tenni a dolgokat, érdekes módon elkezdtek kívül is rendbe jönni a dolgok.

Ami bent, az van kint. Aki jól megérti ennek a nagy igazságnak a valódi jelentését, annak óhatatlanul megváltozik az élete – jó irányban.

Minden lassabb és nehezebb, mint azt gondoljuk. Úgy értem, hogy tényleg minden.

Van egy rendkívül frusztráló dolog abban, ha az ember folyamatosan tanulni és fejlődni akar. Ez a frusztráló dolog pedig az, hogy mindig lesz egy űr a tudásunk és a külső valóságunk között. Már tudjuk, hogy vannak vállalkozók, akik csak heti 1-2 napot dolgoznak, és 10x annyi keresnek, mint mi – de a külső valóságunk az, hogy heti 6 nap munkával 300 ezret tudunk kivenni a bizniszből. Az a legrosszabb, amikor ez az űr egyre csak nő. Elmész még egy képzésre, ahol

egyre többet tudsz meg arról, hogy még mit nem csinálsz, hogy még mit nem értél el, és hogy amúgy ez mennyire baromi könnyű és gyors (szerintük)

– a te valóságod pedig egyre távolabb kerül ettől a képtől. Ha nem vigyázol, még a végén beleőrülsz ebbe.

A most már több mint 13 éves vállalkozói tapasztalatom azt mutatja, hogy mindent nehezebb és lassabb elérni, mint ahogy hisszük. Avagy nehezebb és lassabb, mint ahogy mondják. Apropó, nézd meg, hogy akiktől tanulsz, ők amúgy jól érzik magukat? Ők boldogok? Elérték egyáltalán legalább ők maguk azt, amit tanítani próbálnak? A marketingesnek jó a saját marketingje? A szervezetfejlesztőnek jó a saját szervezete? A pénzügyesnek rendben vannak a pénzügyei? Nem azt mondom, hogy ne lehetne egy amúgy nem sikeres vállalkozó jó tanácsadó vállalkozási témákban. De azt mondom, hogy megérteni biztosan nem fogja a mi valódi problémáinkat.

Elméletben persze minden gyors és egyszerű.

De a megcsinálásához meg kell tanulni dolgokat, talán életünkben először. A megcsinálásához el kell követnünk hibákat. A hibákat fel kell tudnunk dolgozni. Rá kell jönnünk, hogy nekünk mi a valóban fontos. Szóval nagyon-nagyon-nagyon veszélyesnek tartom egy vállalkozóra nézve a túlpörgetést.

Ne nézd magad hülyének, ha neked lassabban és nehezebben mennek a dolgok, mint ahogy a nagyokosok ígérik.

Mert ez a normális, és a nagyokosok is így érték el, amit elértek (ha egyáltalán elértek valamit) – csak erről nem szívesen beszélnek, mert az nem menő.

Így tervezd meg a 2019-es évedet

A legtöbb terv ott vérzik el, hogy nem jó a mögötte lévő motiváció. Úgy értem, hogy az, ahová a terv vezet, nem egy olyan helyzet, amire igazán vágysz. Emiatt az úton felbukkanó nehézségek könnyen a kedved fogják szegni, és fel fogod adni az egészet. És ez a feladás újabb frusztrációhoz vezet, hiszen “én semmit nem tudok végigcsinálni”.

Pedig talán csak rosszul választottad meg a célt, és így a hozzá vezető terv szükségszerűen rossz – még akkor is, ha a terv önmagában jó.

Ez a Gál Kristóf-féle “néha a jó is rossz” paradoxon.

Valójában azt állítom, hogy ha 2019-ben “csak” arra jössz rá, hogy mik a valóban fontos dolgok számodra, és hogy ehhez nem szükséges máról holnapra megváltani a világot, és hogy nem számít, hogy más amúgy hozzád képest mit ér el, és amúgy a jelenlegi helyzeted sem olyan rossz – akkor már 2019 lesz életed legjobb éve. Gondolj bele: emberek Afrikában napi 10 km-t gyalogolnak azért, hogy “friss” vizet vigyenek a családjuknak.

A nagyszüleid valószínűleg átéltek minimum egy háborút, ahol nem tudták, hogy másnap felébrednek-e.

Nem arról álmodtak, hogy mekkora lesz a profitjuk, meg hogy hová mennek nyaralni, hanem hogy legyen tető a fejük felett, és legyen mit enniük.

Nem azt mondom, hogy a múltban kell élni, és hogy nem kell többre törekedni, de a mai “elszállt” világban nagyon nehéz józanul gondolkoni, és tisztán látni a saját helyzetünket.

Hogy amúgy mennyire jó helyzetben vagyunk. Ha neked van időd arra, hogy ezt a cikked végigolvasd, akkor pusztán ez a tény a világ leggazdagabb és legjobban élő felső 5%-ba sorol. Belegondoltál valaha ebbe?

A probléma ezzel a helyes cél, a valódi “így akarok élni” elképzelés kitalálásával, hogy nem lehet egy évtervező rendezvényen kitalálni. Ahol reggel megkérdezik, hogy “na mi az, amit igazából akarsz? (adok most rá 10 percet, hogy kitaláld)” – és aztán a nap folyamán megtervezitek a hozzá vezető utat. Én ezen gondolkozom kb 2 éve folyamatosan. Vagy nem is gondolkozom, inkább próbálom átadni magam egyfajta érzésnek, hogy megérezzem, mit mond a belsőm. Hogy mit akarok igazából. Ha arra az egy dologra rájössz, vagy inkább úgy mondom, hogy

ha ezt az egy dolgot meghallod magadban, hogy mit akarsz igazából az életedtől, akkor már jó volt a 2019-es éved.

Mert csak utána tudsz ehhez célokat állítani, és a célokhoz terveket. Amik talán lassabban és nehezebben teljesülnek, mint gondoltad, de legalább jó úton vagy. Sokkal inkább haladnék egy jó úton, de kicsit lassabban, mint egy rossz úton, de jó gyorsan.

A végére pár konkrétabb gondolat és egy kézzel fogható jótanács

Ha engem kérdezel, akkor vállalkozóként három dologra lehet, vagy talán érdemes törekedni:

  1. Magasabb jövedelem elérése.
  2. Kevesebb munka, több szabadidő.
  3. A vállalkozással kapcsolat jó kedv növelése. (Ezt érdemes talán minimálisan kifejteni: nem akarsz sem kevesebbet dolgozni, sem több pénzt termelni magadnak, csak jobban akarod élvezni a munkád. Például azzal, hogy kevesebb “nemszeretem” dolgot csinálsz.)

Komolyan azt gondolom, hogy ebből egyszerre egyet lehet, avagy egyet szabad választani. Nem azt mondom, hogy nem lehet egyszerre elérni a “több pénz, kevesebb munka, jobban érzem magam” állapotot – csak nem sok ilyen esetet láttam (nagyjából semennyit). A tippem tehát az, hogy válaszd ki az egyiket, és tedd meg ezt a fő 2019-es célodnak. Pusztán ezzel egy csomó frusztráló dolog, egy rakás előtted álló lehetőség kiiktatható, és tisztábban fogod látni, hogy mit kell tenned.

Ha a jövedelmed akarod jövőre feltornászni, akkor engedd most el azt, hogy amúgy jó lenne kevesebbet dolgozni.

A kevesebb munka lehet majd a következő év célja. Igazából úgy látom, hogy ezek (mint amúgy minden a világon) ciklusokban tudnak működni. Mész egy ciklust, amikor növeled a jövedelmed, aztán mész egy kört a szabadidő növelés kapcsán, aztán mész egy kört az élvezetesebb munkával, aztán megint jöhet a jövedelem.

A pontok sorrendje a ciklusokban igazából mindegy. A lényeg az, hogy ne pörgesd túl magad, és ne akarj mindent egyszerre.

Más sem egyszerre ért el mindent, még ha te azt is hiszed.

Én például 12 évnyi vállalkozás, egy rakás kudarc, egy majdnem csőd, több évnyi vergődés után tudtam elkezdeni csökkenteni a munkaidőmet egészen 2 napig. Te ezt a “háttérmunkát” nem látod, csak a 2 napos munkahetet.

Klassz 2019-et kívánok neked is, és minden magyar vállalkozónak!

——-

Ha tetszett ez az írásom, akkor a Vállalkozóból >> Vállalkozás című könyvemet imádni fogod! Elérhető nyomtatott és audió verzióban, és ehhez az íráshoz hasonló stílusban, valódi vállalkozói tapasztalatokról írok (illetve beszélek) benne.

Vállalkozóból Vállalkozás
(nyomtatott és audió verzió)

A könyv, amiben megmutatom, miként lehet itthon is valóban önműködő és becsületes vállalkozást építeni.

Ugrás a könyvhöz

Egy egyszerű (de nem könnyű) módszer, amivel garantáltan jó munkatársaid lesznek

2019.07.07.|0 Comments

Egy egyszerű (de nem könnyű) módszer, amivel jó munkatársaid lesznek Rengeteg vállalkozó küzd azzal, hogy valamiért nem úgy szuperálnak a munkatársai, mint ahogyan azt elképzeli. Rengeteg elmélet, koncepció, könyv és minden más született [...]

Így lesz 2019 az eddigi legjobb vállalkozói éved

2018.12.17.|0 Comments

Ettől lesz 2019 az eddigi legjobb vállalkozói éved (biztos, hogy te másra gondolsz) Lefogadom, hogy kezd eleged lenni abból, hogy nem jönnek azok az eredmények, nem jött még el az a kényelmes élet, [...]

5 érdekes vállalkozói kérdés + a válaszaim

2018.11.01.|0 Comments

5 érdekes vállalkozói kérdés + a válaszaim Egy nyereményjátékom kapcsán egy rakás kérdés gyűlt össze a kommentek között (amiket vállalkozók kérdeznének tőlem). Nem terveztem ezt az akciót, de néhány szerintem fontos kérdésre videóban [...]

Erre a három dologra készülj fel, ha fejlődni akarsz

2018.10.11.|0 Comments

Erre a három dologra készülj fel, ha fejlődni akarsz A vállalkozói fejlődés, a "növekedés" mindig fájdalmakkal jár. Ha nem vagy ezekre előre felkészülve, akkor nagyon könnyen meg tudják ezek hiúsítani a törekvéseidet. [...]

2018-12-18T11:37:05+00:00 2018.12.17.|Egyéb|0 hozzászólás