Mit jelent a vállalkozófejlesztés?

Nem a vállalkozásodat kell fejlesztened, hanem magadat. Mert ha te fejlődsz, akkor a vállalkozásod is fog, de fordítva általában nem működik. Ugyanis egy vállalkozás sem nőhet nagyobbra, mint amilyen a mögötte lévő vállalkozó tudásának, hitének, gondolatainak a minősége.

A vállalkozásfejlesztés kifejezést szerintem mindenki ismeri. Mindenféle olyan tréner, coach, tanácsadó tevékenykedik a témában, akik meg akarják mondani, hogy az őket megbízó vállalkozásokban mit kellene csinálni. Nincs semmi baj ezekkel az emberekkel, csak szerintem ez a módszer a kisvállalkozások legtöbbjénél NEM MŰKÖDIK. Nem azért, mert rossz dolgokat mondanak a vállalkozáfejlesztők, hanem mert a tanácsok átadása kevés.

A tárgyi tudás nem elég

Hiába tanulod meg egy marketingestől, hogy árat kellene emelned, mert az jó, mert akkor lesz több pénzed például még többet marketingezni – ha a fejedben a magas árak valami “gonosz” dolgot jelentenek, és amúgy az a határozott hited, hogy az embereknek nincs pénzük, és mindenki az olcsót keresi. Így nem lesznek magasak az áraid.

Hiába mondja meg neked egy HR-es, hogy hogyan kell felvenned profin egy munkatársat,

ha a fejedben az a kép él, hogy csak az a jó, amit te elvégzel,

és amúgy is, a munkatársak fizetett ellenségek.

Azt állítom, hogy előbb neked kell fejlődnöd, vállalkozóként, de nem egy-egy részterületen, ami talán épp divatos, mert az általában csak tüneti kezelésre jó, mint amikor az égő gyomrodra beveszel savlekötő tablettát. Ezzel nem oldod meg a valódi problémákat, csak elfedsz velük egy-két tünetet.

Az igazi megoldás a vállalkozófejlesztés, amikor

a vállalkozási képességek minden elemében fejlődsz, tanulsz, de közben a gondolkodásodat is fejleszted,

hogy a rossz paradigmák (beidegződések) nem fogják vissza sem a te, sem a vállalkozásod fejlődését.

Létrehoztam a Vállalkozófejlesztési Szisztémát, ami 4+1 “modulban” írja le, hogy mire van szükséged vállalkozóként:

#1 Marketing

A jó marketing gondoskodik arról, hogy a megfelelő piacon, a megfelelő vevőknek, a megfelelő profittal tudd értékesíteni a termékeidet és a szolgáltatásaidat. Ez biztosítja azt, hogy lesz elég pénz mindenre, ami egy igazán jól működő vállalkozáshoz szükséges.

#2 Rendszerek / folyamatok

A jó rendszerek és folyamatok gondoskodnak arról, hogy a vállalkozásod akkor is jól működjön, amikor te nem vagy éppen ott. A rendszerek és folyamatok szervezik meg a munkatársak tevékenységét, és ez biztosítja azt, hogy neked nem kell minden pillanatban mindenhol ott lenned.

#3 Munkatársak

A jó munkatársak fogják kiemelkedővé tenni a vállalkozásod működését, mert ők fogják működtetni a megtervezett rendszereket és folyamatokat. Ez fogja azt biztosítani, hogy a vállalkozásod nem csak működni, de akár fejlődni is tud majd, szinte magától. Munkatársak nélkül sosem lesz igazi vállalkozásod.

#4 Pénzügyek

A jól kezelt pénzügyek jelentik a stabil hátteret. Mert nem az számít, hogy mennyi pénzt termel a vállalkozásod, hanem hogy mennyit tart meg. Hogy neked mekkora lesz a vállalkozói jövedelmed. A jó pénzügyi működés tudja a következő szintre emelni a vállalkozásodat.

+1, azaz az ötödik elem: Maga a vállalkozó

Hiába tudsz mindent az előző négy pontról, nem lesz az igazi. A te egészséged, gondolkodásod, hitrendszered és a szokásaid fogják meghatározni a vállalkozásod sikerességét. Ahogy te fejlődni tudsz ezekben, úgy fog a vállalkozásod is fejlődni. Foglalkozz magaddal, és az jó lesz a vállalkozásodnak is!

Készítettem egy videót is, amiben elmesélem azt is, hogy hogyan osztályozom a vállalkozásokat. Feltétlen nézd meg, ha tetszettek a fentiek:

(A videó 2017. májusában készült, ezért a videóban említett könyv már meg is jelent Vállalkozóból >> Vállalkozás címmel, illetve a szeptemberi rendezvény már lezajlott.)

Vállalkozóból Vállalkozás
(nyomtatott és audió verzió)

A könyv, amiben megmutatom, miként lehet itthon is valóban önműködő és becsületes vállalkozást építeni.

Ugrás a könyvhöz

Egy egyszerű (de nem könnyű) módszer, amivel garantáltan jó munkatársaid lesznek

2019.07.07.|0 Comments

Egy egyszerű (de nem könnyű) módszer, amivel jó munkatársaid lesznek Rengeteg vállalkozó küzd azzal, hogy valamiért nem úgy szuperálnak a munkatársai, mint ahogyan azt elképzeli. Rengeteg elmélet, koncepció, könyv és minden más született [...]

Így lesz 2019 az eddigi legjobb vállalkozói éved

2018.12.17.|0 Comments

Ettől lesz 2019 az eddigi legjobb vállalkozói éved (biztos, hogy te másra gondolsz) Lefogadom, hogy kezd eleged lenni abból, hogy nem jönnek azok az eredmények, nem jött még el az a kényelmes élet, [...]

5 érdekes vállalkozói kérdés + a válaszaim

2018.11.01.|0 Comments

5 érdekes vállalkozói kérdés + a válaszaim Egy nyereményjátékom kapcsán egy rakás kérdés gyűlt össze a kommentek között (amiket vállalkozók kérdeznének tőlem). Nem terveztem ezt az akciót, de néhány szerintem fontos kérdésre videóban [...]

Erre a három dologra készülj fel, ha fejlődni akarsz

2018.10.11.|0 Comments

Erre a három dologra készülj fel, ha fejlődni akarsz A vállalkozói fejlődés, a "növekedés" mindig fájdalmakkal jár. Ha nem vagy ezekre előre felkészülve, akkor nagyon könnyen meg tudják ezek hiúsítani a törekvéseidet. [...]

2018-02-01T20:44:13+00:00 2018.01.23.|Egyéb|0 hozzászólás