Mit jelent a vállalkozófejlesztés?

Nem a vállalkozásodat kell fejlesztened, hanem magadat. Mert ha te fejlődsz, akkor a vállalkozásod is fog, de fordítva általában nem működik. Ugyanis egy vállalkozás sem nőhet nagyobbra, mint amilyen a mögötte lévő vállalkozó tudásának, hitének, gondolatainak a minősége.

A vállalkozásfejlesztés kifejezést szerintem mindenki ismeri. Mindenféle olyan tréner, coach, tanácsadó tevékenykedik a témában, akik meg akarják mondani, hogy az őket megbízó vállalkozásokban mit kellene csinálni. Nincs semmi baj ezekkel az emberekkel, csak szerintem ez a módszer a kisvállalkozások legtöbbjénél NEM MŰKÖDIK. Nem azért, mert rossz dolgokat mondanak a vállalkozáfejlesztők, hanem mert a tanácsok átadása kevés.

A tárgyi tudás nem elég

Hiába tanulod meg egy marketingestől, hogy árat kellene emelned, mert az jó, mert akkor lesz több pénzed például még többet marketingezni – ha a fejedben a magas árak valami “gonosz” dolgot jelentenek, és amúgy az a határozott hited, hogy az embereknek nincs pénzük, és mindenki az olcsót keresi. Így nem lesznek magasak az áraid.

Hiába mondja meg neked egy HR-es, hogy hogyan kell felvenned profin egy munkatársat,

ha a fejedben az a kép él, hogy csak az a jó, amit te elvégzel,

és amúgy is, a munkatársak fizetett ellenségek.

Azt állítom, hogy előbb neked kell fejlődnöd, vállalkozóként, de nem egy-egy részterületen, ami talán épp divatos, mert az általában csak tüneti kezelésre jó, mint amikor az égő gyomrodra beveszel savlekötő tablettát. Ezzel nem oldod meg a valódi problémákat, csak elfedsz velük egy-két tünetet.

Az igazi megoldás a vállalkozófejlesztés, amikor

a vállalkozási képességek minden elemében fejlődsz, tanulsz, de közben a gondolkodásodat is fejleszted,

hogy a rossz paradigmák (beidegződések) nem fogják vissza sem a te, sem a vállalkozásod fejlődését.

Létrehoztam a Vállalkozófejlesztési Szisztémát, ami 4+1 “modulban” írja le, hogy mire van szükséged vállalkozóként:

#1 Marketing

A jó marketing gondoskodik arról, hogy a megfelelő piacon, a megfelelő vevőknek, a megfelelő profittal tudd értékesíteni a termékeidet és a szolgáltatásaidat. Ez biztosítja azt, hogy lesz elég pénz mindenre, ami egy igazán jól működő vállalkozáshoz szükséges.

#2 Rendszerek / folyamatok

A jó rendszerek és folyamatok gondoskodnak arról, hogy a vállalkozásod akkor is jól működjön, amikor te nem vagy éppen ott. A rendszerek és folyamatok szervezik meg a munkatársak tevékenységét, és ez biztosítja azt, hogy neked nem kell minden pillanatban mindenhol ott lenned.

#3 Munkatársak

A jó munkatársak fogják kiemelkedővé tenni a vállalkozásod működését, mert ők fogják működtetni a megtervezett rendszereket és folyamatokat. Ez fogja azt biztosítani, hogy a vállalkozásod nem csak működni, de akár fejlődni is tud majd, szinte magától. Munkatársak nélkül sosem lesz igazi vállalkozásod.

#4 Pénzügyek

A jól kezelt pénzügyek jelentik a stabil hátteret. Mert nem az számít, hogy mennyi pénzt termel a vállalkozásod, hanem hogy mennyit tart meg. Hogy neked mekkora lesz a vállalkozói jövedelmed. A jó pénzügyi működés tudja a következő szintre emelni a vállalkozásodat.

+1, azaz az ötödik elem: Maga a vállalkozó

Hiába tudsz mindent az előző négy pontról, nem lesz az igazi. A te egészséged, gondolkodásod, hitrendszered és a szokásaid fogják meghatározni a vállalkozásod sikerességét. Ahogy te fejlődni tudsz ezekben, úgy fog a vállalkozásod is fejlődni. Foglalkozz magaddal, és az jó lesz a vállalkozásodnak is!

Készítettem egy videót is, amiben elmesélem azt is, hogy hogyan osztályozom a vállalkozásokat. Feltétlen nézd meg, ha tetszettek a fentiek:

(A videó 2017. májusában készült, ezért a videóban említett könyv már meg is jelent Vállalkozóból >> Vállalkozás címmel, illetve a szeptemberi rendezvény már lezajlott.)

Legutóbbi hozzászólások

  Ezt tervezd meg vállalkozóként először, ne a bevételedet (és ne is a költségeidet)

  2018.02.20.|0 Comments

  Ezt tervezd meg vállalkozóként először, ne a bevételeidet (és ne is a költségeidet) Azért lettél vállalkozó, hogy szabad legyél. A vállalkozók két legfőbb szabadsága az idő és a pénz szabadsága. Azt tervezd meg [...]

  Ezért nem éri meg neked az online hirdetés (nem a beállítások miatt)

  2018.02.14.|0 Comments

  Ezért nem éri meg neked az online hirdetés (nem a beállítások miatt) Nagyon sok vállalkozó küzd azzal, hogy akárhogyan állítgatja az AdWords és Facebook hirdetéseket (akár profi partner segítségével), egyszerűen nem tudja finanszírozni [...]

  3 dolog, amivel motiválni tudod a munkatársaidat (a pénzen kívül)

  2018.02.08.|0 Comments

  3 dolog, amivel motiválni tudod a munkatársaidat (a pénzen kívül) Túl sok vállalkozó hiszi azt, hogy ha jól megfizeti a munkatársait, akkor azzal mindent megtett. Én is ezt hittem, amíg a munkatársaim el [...]

  Önműködő vállalkozás

  2018.01.28.|0 Comments

  Önműködő vállalkozás Az önműködő vállalkozás egy koncepció, egy elérendő cél, amire szinte minden vállalkozó vágyik. Egy önműködő vállalkozás mindennapos működése teljesen biztosított a vállalkozó aktív részvétele nélkül. Ha a vállalkozó hetekig távol van, [...]

  2018-02-01T20:44:13+00:00 2018.01.23.|Egyéb|0 hozzászólás

  Exkluzív tartalmak + egy azonnali nettó 5.000 Ft-os kupon!

  Ha érdekel a vállalkozófejlesztés, regisztrálj MOST!
  Bármikor leiratkozhatsz, csak egy klikk.
  close-link