Robin Sharma: 7 dolog, ami kiemelkedővé tesz egy vállalkozást

Azt hiszem, hogy Robin Sharma itthon nem ismert széles körben, én is csak nemrégiben kezdtem rá jobban figyelni – és nem bántam meg. Alapvetően vezetéssel foglalkozik, azaz olyan kérdésekkel, hogy hogyan lehetünk jobb vezetők, milyen a jó vezető, és hasonlók. Olyan cégekkel dolgozik együtt, mint a Nike, HP, Microsoft, a NASA, a Yale Egyetem, és így tovább. Számos könyvet írt, az egyikről készítettem egy ajánló videót is (itt találod: A szerzetes, aki eladta a Ferrariját – könyv ajánló.)

Az egyik videója arról szól, hogy mi a világklasszis cégek hét közös jellemzője. Nagyon tetszik a koncepciója, ezért mindenképp meg akartam veled is osztani ezt a hét irányelvet.

#1 – Fókuszálj az igazi küldetésedre!

Ennek az a lényege, hogy ne aprózd fel a vállalkozásodat úgy, hogy egy idő után elkezdtek mindenfélével foglalkozni! Olyan sok jó ötlet van, amit csinálni lehetne, de ha mindenbe belekapsz, akkor el fog veszni az az eredeti valami, amivel kiemelkedő céggé váltatok, vagy amivel azzá válhatnátok (ha még inkább az út elején jársz). Nagyon hasonlít ez a gondolat a Jim Collins: Jóból kiváló című legendás könyvében ismertetett ún. sündisznó elvre. Ennek az elvnek is ugyanaz a mondanivalója: ragaszkodj ahhoz, amiben igazán jó vagy, amit imádsz csinálni, és ami a pénzt hozza!

Saját megjegyzésem: nálunk (a Klikkmarketingnél) is rengeteg olyan lehetőség van, amit csinálhatnék. De nagyon ügyelek arra, hogy megmaradjon az a fókusz, ami naggyá tett minket, és ami hosszú távon is kiemelkedőséget biztosít. Ez néha könnyebb, néha nehezebb – nem mondom, hogy sosem hibáztam ezen a téren, de eddig mindig visszataláltam a megfelelő útra.

#2 – Építs csupa Picassókból álló csapatot!

Picasso persze a kiemelkedő tehetség metaforája ez esetben, mert közepes játékosokból nem lehet kiemelkedő csapatot építeni. Nagyon klassz példa erre, amit Bill Gates, a Microsoft alapítója (és ugye a világ egyik leggazdagabb embere) mondott erre:

Nem a szoftverünk tette naggyá a Microsoftot, hanem a kiválasztási rendszerünk!

“A legjobb munkatársaim szinte mind a farmokról jöttek” – mondja Robin Sharma, mert “ők tudják, hogy mi az a munka”. Teljesen egybe vág ez azzal, hogy sokkal fontosabb a személyiség, a karakter, mint a felvétel pillanatában meglévő szaktudás – mert azt lehet fejleszteni, de a személyiséget nem. Ha olyan embereket veszel be a csapatodba, akiknek természetes belső vágyuk a fejlődés, akkor nem kell majd túl sokat erőlködnöd a munkatársaid fejlesztésén. Ami viszont fontos, hogy a kiemelkedő embereket a megfelelő pozícióba, megfelelő munkakörbe, megfelelő környezetbe kell helyezni, mert ezen nagyon sok múlik.

Saját megjegyzésem: Nekem nagyon hamar megjött az a hozzáállás, hogy csak kiemelkedő emberekkel dolgozzak. Az pedig szinte ösztönösen bennem volt, hogy nem számít, hogy “ki mit tud” (egy határon belül azért), mert sokkal fontosabb, hogy milyen az illető személyisége. Amit kifejezetten meg kellett tanulnom nem kevés hiba, saját kár és tanulópénz segítségével, az az, hogy nem elég felvenni a kiemelkedő embereket, hanem a megfelelő pozícióba kell őket helyezni és megfelelően kell “bánni” velük. Az évek során teljesen magamévá tettem azt a gondolkodást, hogy az én dolgom vállalkozóként szinte kizárólag az, hogy összerakjam a megfelelő csapatot. Ez nehéz, mert sport párhuzamot hozva régen talán én voltam a szupersztár focista, és innen kell eljutnom oda, hogy inkább a háttérben lévő edzőnek kell lennem. De hosszabb távon ez az egyetlen igazán előre mutató út…

#3 – Csak varázslatosan kiemelkedő dolgokat adj ki a kezedből!

Itt az Apple és Steve Jobs példáját hozza Robin Sharma, azaz hogy ők minden termékük minden részletét olyan magas szinten alakítják ki, hogy végül minden termékük elképesztően kiemelkedő színvonalú. Csak úgy tudsz világbajnok vállalkozást építeni, ha így állsz hozzá mindenhez, amit a vállalkozás kiad a keze közül: legyen az termék, szolgáltatás, vagy bármi más.

Saját megjegyzésem: ezzel egyet értek alapvetően, de nagy veszélyt is látok benne – mert tökéletes táptalaja ez a perfekcionizmusnak. Ha ez a hozzáállás oda vezet, hogy inkább szinte soha nem csinálsz semmi újat, mert az még nem tökéletes, akkor kárt okozol magadnak. Törekedni tehát kell a szuper minőségre, a világklasszis színvonalra, de azt is el kell fogadni, hogy ez valószínűleg nem sikerül elsőre. De majd sikerül másodjára vagy harmadjára. Vigyázz! Nem valószínű, hogy a jelenlegi vállalkozásod rendelkezik az Apple erőforrásaival, ezért nem szabad elvárnod magadtól, mint amit az Apple elvár. És amúgy is: nekik sem sikerül mindig tökéleteset alkotniuk, viszont mindig törekednek rá!

#4 – Világbajnok ügyfél élményt!

Ezt a pontot imádom! Mert ez alapvetően nem pénzkérdés, nem olyan valami, amire mondjuk csak az Apple vagy más világcég lenne képes. A törődés, a vevőkkel való bánásmód azon múlik, hogy miként tervezed meg az ügyfelek élményét. Na és hogy milyen rendszert tudsz ebből építeni, ha nem rajtad múlik (vagy nem csak rajtad múlik) ez az élmény, mert már nem (csak) te érintkezel a vevőkkel. (Nem azért, de ez a pont is, és szinte mindegyik más is nagyon egybevág azokkal a gondolatokkal, amiket én is írok a könyvemben, ráadásul még a megvalósításához szükséges teendőkről is írok a könyvben.)

Saját megjegyzésem: Úgy gondolom, hogy a Klikkmarketinget is az tette sikeres vállalkozássá, hogy mindig is nagyon fontosnak tartottam az ügyfél élményt, és ezt sikerült átvinni akkorra is, amikor már személyesen én keveset tudok tenni ezért. Azaz sikerült olyan rendszereket és folyamatokat építeni, valamint sikerült olyan munkatársakat találni és megtartani, akik képesek teljesen hasonló színvonalat nyújtani az ügyfeleknek, mintha minden egyes lépést én csinálnék a munka során. Úgy gondolom, hogy ez az egyik legfontosabb feltétele annak, hogy valódi, önműködő vállalkozást lehessen építeni.

#5 – Olyan munkatársaid legyenek, akik szeretik az embereket!

Bemész egy kávézóba vagy egy üzletbe, és legtöbbször rád se hederítenek. Szinte rád sem nézned és maximum kényszerből köszönnek oda. Pedig az emberi kapcsolatok fontosabbak, mint valaha – az ilyen, akár felszínesnek tűnő helyzetekben is. Ez nem tréningezés és betanítás kérdése alapvetően. Mert a te saját folyamataidat és elvárásaidat nyilván meg kell tanítanod a munkatársaidnak, de a mosolygást, a kedvességet, az emberek alapvető szeretetét nem tudod senkinek megtanítani, mert nem is lehet.

Ha valaki alapból nem ilyen, akkor megette a fene az egész betanítósdit. Olyan embereket vegyél fel, akik alapból emberszeretőek, mosolygósak, kedvesek – aztán tanítsd meg nekik, hogy ezt konkrétan hogyan alkalmazzák az ő munkakörükben. Nem fog nehezükre esni, hogy tényleg úgy viselkedjenek, ahogyan azt te elvárod. Ha vegetáriánus éttermet akarsz nyitni, akkor ne húsevőket vegyél fel, akiknek megtanítod, hogy miként viselkedjenek úgy, mint aki hisz a vega életmódban, hanem eleve vegetáriánusokat keress, mert bennük ez – az amúgy nem tanítható hit – eleve megvan!

Saját megjegyzésem: ezt az analógiát én leginkább a belső tréningezés kapcsán tanultam meg. Évekig szenvedtem azzal, hogy miként oldjuk meg a munkatársak belső, elsősorban szakmai tréningezését. Végül rá kellett jönnöm, hogy olyan emberekre van szükségem, akiknek eleve belső vágyuk a fejlődés, és (!!) olyan környezetet kell nekik kialakítanom, ami ezt támogatja. A korábbi (már nem nálunk dolgozó) kollégáim védelmében mondom, hogy valószínűleg az utóbbival volt nagyobb problémám.

#6 – Védd meg a márkádat, védd meg a bizniszedet!

Mindenki a legjobbat akarja másolni, ezért ha a legjobb akarsz lenni, akkor erre fel kell készülnöd. A legendás vállalkozások mind eredetiek, mind változtattak valamit a megszokott dolgokon, nem pedig másokat másoltak. Ezért ha a te bizniszed arra épül, hogy valami létezőt koppintasz (ez nem feltétlen pejoratív), akkor számolnod kell azzal, hogy sosem lesz igazi győztes vállalkozásod.

Komoly fegyelem és némi jó megérzés szükséges ahhoz, folyamatosan dolgozz a kiválóságon és a megújuláson. Nagyon könnyű a középszerűség csapdájába esni úgy, hogy a régen kiemelkedő céged elkezd elszürkülni, mert kiveszik belőle az, ami kiemelkedővé tette. Ez főleg akkor szokott megtörténni, amikor az eredeti vállalkozó elkezd hátrébb lépni, és a részletekre való odafigyelés elkezd nem fontossá válni a többiek számára. Már nem olyan tiszta a WC, mert most mit számít ez? Vagy kicsit később mennek el az emailek, mert most mit számít 1-2 nap? Vagy nem olyan szépen vágjuk már a krumplit, ugyan már, mit számít? Vigyázz, mert a kiemelkedőség a részletekben rejlik!

Saját megjegyzésem: vállalkozóként sok fejtörést okoznak bizonyos ellentmondó dolgok. Ennél a pontnál is érzek ilyet, és ha ezt nem érted meg igazán, akkor nem is fogod jól alkalmazni. Az ellentmondás az, hogy egyik oldalon én is azt mondom, hogy felül kell emelkednek dolgokon vállalkozóként, azaz nem foglalkozhatsz mindennel te, mert neked a stratégiai dolgokra kell fókuszálnod. Tehát kvázi az az irányelv, hogy engedd el a részleteket, és koncentrálj az igazán fontos dolgokra! A másik oldalon viszont azt mondom, hogy a kiemelkedőség a kis dolgokon, a részleteken múlik. De ez nem ellentmondás, mert tényleg fókuszálj a lényeges dolgokra vállalkozóként, és ne te vágd a krumplit szép egyenlő hasábokra, vagy ne te pucold ki a WC-t, ha piszkos – de gondoskodj olyan rendszerek és folyamatok létrehozásáról, amiben a munkatársak segítségével nem vesznek el ezek az apró, de baromi fontos részletek!

#7 – Soha ne állj le a fejlődéssel (és fejlesztéssel)!

Akkor kezd egy cég hanyatlani, ha elkezd félvállról venni olyan dolgokat, amikbe korábban teljesen gőzzel odarakta magát. Nem csoda, ha párhuzamot látsz az előző ponttal, mert szerintem is nagyon nagy az átfedés. Míg a vállalkozásodban még “munkavállalóként” is jelen lévő valakiként lehetőséged van és kötelességed is mikro szinten odatenni magad száz százalékosan (azaz úgy kiszolgálni egy vevőt, úgy vágni a krumplit, stb. – ahogy azt kell), addig a növekvő vállalkozásodban ezt egyre kevésbé tudod személyesen megtenni az ügyfélkiszolgálásban (és egyebekben). De neked akkor már nem is az a feladatod, hogy krumplit süss, hanem hogy összerakd a megfelelő csapatot, és segíts kialakítani olyan rendszereket és folyamatokat, amikben a csapat hozni tudja azt a színvonalat, amit anno te hoztál.

Saját megjegyzésem: egy növekvő és fejlődő vállalkozás nagyon sokszor ott bukik el, hogy az alapító kiválósága elég egy szintig. Elég, ha kiváló vállalkozó vagy, és amit még elérsz a saját kezeddel, azt kiválóan csinálod, és ezt közvetlenül alkalmazod a munkatársaidra is. De ez a kiválóság nem biztos, hogy elég ahhoz, hogy kiváló vállalkozást építs. Egy olyan kiváló vállalkozást, ami ugyanolyan magas színvonalon tud működni, mint anno te csináltad személyesen. Tartsd tehát ezt szem előtt: nem elég egy szint után, ha kiváló vállalkozó vagy, hanem törekedj rá, hogy kiváló vállalkozást építs!

Legutóbbi hozzászólások

    2018-01-30T22:41:40+00:00 2018.01.09.|Egyéb|0 hozzászólás

    Exkluzív tartalmak + egy azonnali nettó 5.000 Ft-os kupon!

    Ha érdekel a vállalkozófejlesztés, regisztrálj MOST!
    Bármikor leiratkozhatsz, csak egy klikk.
    close-link