Önműködő vállalkozás

Az önműködő vállalkozás egy koncepció, egy elérendő cél, amire szinte minden vállalkozó vágyik. Egy önműködő vállalkozás mindennapos működése teljesen biztosított a vállalkozó aktív részvétele nélkül. Ha a vállalkozó hetekig távol van, a vállalkozás akkor is működőképes marad. Lássuk, hogy mik ennek a feltételei!

Amikor anno, 2005-ben vállalkozó lettem, nem gondolkoztam azon, hogy milyen életet akarok élni. Újdonsült vállalkozóként örültem annak a szabadságnak, hogy azt csinálhatok, amit igazán szeretek, na meg hogy potenciálisan több pénzt is kereshetek ezzel az egésszel. Ez a megszerzett szabadság viszont csak ideig-óráig tart, amennyiben

többre vágyunk az önfoglalkoztatásnál.

Mert amikor elkezd fejlődni a biznisz, nő a forgalom, megjelennek a munkatársak, egyre több a vevő, akkor egyre több lesz a “dolog” is. És szépen lassan, legtöbbször észrevétlenül

ránk nő a vállalkozás, és oda a szabadság.

Van egy másik fajta szabadság, amire elkezdünk vágyni. Hogy annyi szabadidőnk legyen, amennyit akarunk. Hogy annyi pénzt keressünk, amennyit akarunk. Hogy olyan munkatársaink és vevőink legyenek, amilyeneket akarunk. Ha eljutunk odáig, hogy ezek fontossá válnak, akkor már rá is jöttünk, hogy nem az a valódi szabadság, hogy nincs főnök vagy nincs munkaidő.

Hanem az, hogy minden szempontból, ténylegesen

úgy éljünk, ahogy akarunk. De ha túl sok a munka, és kevés cserébe a pénz, akkor ez nem sikerül.

Ha túljutsz azon a dilemmán, hogy vajon neked ez jár-e – amit valószínűleg a barátok, rokonok, ismerősök is csak tovább nehezítenek (“miért nem elég neked az, ami van?”) -, akkor elkezdhetsz azon töprengeni, hogy mire van igazából szükséged.

Mit kell tenned, ha egy önműködő vállalkozás a cél?

A legelején tisztáznom kell valamit: az önműködő vállalkozást nem azt jelenti, hogy semmit nem kell már csinálnod a vállalkozás életében. Nagyon is kell, de nagyon nem mindegy, hogy mit. A legfontosabb, hogy

a napi működéshez szükséges (operatív) folyamatokban NEM vállalhatsz lényeges szerepet.

Mert ha az “életbentartó funkciók” tőled függenek, akkor nem fogod tudni megélni a valódi vállalkozói szabadságokból az idő szabadságát – márpedig ez az egyik legfontosabb szabadságod. A napi operatív funkciókban történő szerepvállalás  egy nehezen látható következménye, hogy nem tudsz az igazán fontos, stratégiai, fejlesztési célú dolgokkal foglalkozni. Emiatt nem fog tudni egy szint fölé fejlődni a vállalkozás, és így végül a másik legfontosabb szabadságodtól, a pénz szabadságától is elesel – azaz nem tudsz akkora jövedelmet termelni magadnak, amekkorát akarsz.

A napi apró-cseprő dolgok megoldása, a tűzoltás, és a mások által is elvégezhető teendők helyett

a te dolgod az, hogy fejleszd a vállalkozásod, és hogy igazi vezető legyél a munkatársaid szemében.

Mind a kettő kritikus szerep egy vállalkozásban, és egyben mind a kettő óriási hozzáadott értéket jelent. Egy jó vállalkozó abban lehet több, mint más, hogy ezt a két dolgot jól csinálja. Önműködő vállalkozást csak úgy tudsz építeni, ha képes vagy folyamatosan fejleszteni magát a vállalkozást, és képes vagy vezetőként fellépni. Mindkettő képesség fejleszthető, tanulható, de az elszántságot nem pótolhatja semmi.

Az önműködő vállalkozások négy alappillére

Minden vállalkozás más és más, de számos közös tulajdonság jellemző azokra, amik önműködőek. Ezek olyan alappillérek, amik feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy hosszú távon is fenntartható, folyamatosan fejlődő vállalkozást tudj építeni.

Klassz marketing

A marketing elengedhetetlen, de nem elegendő (!!) feltétele egy önműködő vállalkozásnak. Ráadásul nagyon csalóka lehet, hogy tényleg klassz-e a marketinged, vagy csak például alacsonyak az árak és emiatt van sok vevő. Ha jól megy a biznisz, de valami nem stimmel a háttérben, akkor az egyre több vevő fel fogja nagyítani azokat a problémákat, amik miatt nem tudsz majd élni a vállalkozói szabadsággal.

Akkor klassz a marketinged igazából, ha azokat a vevőket vonzza a vállalkozásod, akiket jó vevőknek tartasz. Nekik megfelelően magas áron tudtok értékesíteni, de nem csak egyszer, mert vevőkapcsolatban gondolkol. Ha tehát elegendő számú megfelelő vevőd van, nekik megfelelő áron tudsz értékesíteni (mert ők elfogadják a nem fenntarthatatlanul alacsony árakat), ráadásul tudsz többször értékesíteni nekik – tehát olyan bevételt érsz el ennek köszönhetően, amiből mindenre jut (megfelelő fizetések, megfelelő vállalkozói jövedelem, megfelelő eszközök, stb.), akkor tényleg klassz a marketinged!

Jó rendszerek és folyamatok

Nem lehet önműködő vállalkozást építeni jó rendszerek és folyamatok nélkül. Ezek biztosítják ugyanis azt, hogy megfelelően magas legyen a termelékenység, és megfelelően magas legyen a szolgáltatások (és/vagy a termékek) színvonala – úgy is, hogy te már nem vagy ott minden pillanatban, mindenhol. Ha már klassz a marketing, de nem jók a rendszerek és folyamatok, akkor lesz előbb-utóbb káosz a bizniszben. Vagy neked kell túl sokat dolgoznod, vagy romlani fog a színvonal. Igaz, hogy lesz egy csomó bevétel, de nem lesz fenntartható a helyzet, legfeljebb azon az áron, hogy elveszted a valódi szabadságodat.

Akkor vannak jó rendszerek és folyamatok a vállalkozásodban, ha minden fontosabb operatív funkció a beavatkozásod nélkül is jól működik. Működik a vevőszerzés – de a vevők kiszolgálása is, méghozzá az elvárt színvonalon. Működnek a háttérfolyamatok, azaz nem a véletlenen múlik például az, hogy a könyvelési anyag eljut-e a könyvelőhöz, vagy hogy ki legyen fizetve a munkatársak bére. A profi szint az, amikor a vállalkozás fejlődni is képes nélküled, de az a véleményem, hogy ezt nem kell most még célként kitűznöd, mert egyrészt ezt nagyon-nagyon nehéz megvalósítani, másrészt pedig éppen ez lehet a te dolgod – azaz a fejlődés biztosítása – olyan vállalkozóként, aki nem “részvényes” akar lenni a saját bizniszében.

Kiemelkedő munkatársak

Csak munkatársakkal tudsz valóban önműködő vállalkozást építeni – és nem utolsósorban így megélhetést és jó életkörülményeket biztosíthatsz a munkatársaidnak és az ő családjainak is. De vigyázz! Nem elég valamilyen munkatársakkal dolgozni, hanem kiemelkedő munkatársakra van szükséged, különben csapdába csalod magad. A valamilyen munkatársak nem fognak úgy “húzni”, nem fognak olyan teljesítményt nyújtani, amivel a rendszert működtetni lehet. Ráadásul a “valamilyen” munkatársakkal általában többet kell foglalkozni, többet kell besegíteni nekik, jobban kell fogni a kezüket. Kevesebbe is kerülnek – ami az egyik fő érv lehet mellettük -, de ez csak nagyon rövidlátó gondolkozás mellett jó érv.

A kiemelkedő munkatársak fogják a jól felépített rendszerek és folyamatok segítségével a vállalkozásodat olyan szintre emelni, ami valóban biztosítani fogja számodra a vállalkozói szabadságot. Hiába a jó marketing és a jó rendszerek, ha nem megfelelő munkatársakat helyezel be a rendszerbe, akkor az eredmény nem olyan lesz, mint amire számítasz. A jó munkatársak persze többe kerülnek és igényelnek egy jó vezetőt, de ha ezt a két dolgot biztosítani tudod, akkor összehasonlíthatatlanul jobb eredményeket tudok közösen elérni, mint a “valamilyen” munkatársakkal.

Stabil pénzügyek

Mert nem az a lényeg, hogy mennyi pénzt termel meg a vállalkozásod, hanem hogy mennyit tud megtartani belőle. A két dolog közötti óriási különbséget természetesen a saját bőrömön tapasztaltam meg. Nem volt könnyű belátni ezt, mert totál hülyének éreztem magam, amikor kiderült, hogy hiába lett tízszer akkor a vállalkozásom szinte minden szempontból (bevétel, munkatársak, vevők, stb.), az én privát jövedelmem alig változott. Ez az elv a teljes vállalkozás szintjén is igaz, de igaznak kell lenni a te egyéni szinteden is. Hiába magas a jövedelmed, ha az egészet elherdálod.

A stabil pénzügyek fogják biztosítani azt az anyagi biztonságot – a vállalkozásnak és neked is -, ami tényleg megteremti a valódi vállalkozói szabadságot számodra. Pusztán a jó pénzügyektől nem lesz jó és önműködő a vállalkozásod, vagy nem lesz szabad az életed. De ha nem jók a pénzügyeid, akkor hiába van akármilyen jó(nak tűnő) vállalkozásod, neked nem lesz igazán jó az életed.

“Hogyan lehet nekem is önműködő vállalkozásom?”

Mielőtt túl nagyot ugranánk, fontos leszögezni néhány dolgot, hogy elkerüld a csalódásokat. Az első, hogy

nem tudom azt ígérni, hogy könnyű ez az út. Én csak azt ígérem, hogy MEGÉRI.

Ha képes vagy felépíteni egy önműködő és minden szempontból tisztességesen működő vállalkozást, akkor tényleg olyan életet élhetsz, amiről most még talán csak álmodozol. El kell fogadnod viszont, hogy

akár több éves is lehet az út az önműködő vállalkozásig. De már magát az utat is nagyon fogod élvezni!

Attól függően, hogy jelenleg hol tartasz, akár egészen hosszú is lehet az út, mire az én definícióm szerinti valóban önműködő vállalkozást tudsz építeni – és azt hosszú távon is képes leszel megtartani. Nekem körülbelül hét évembe telt onnantól kezdve, hogy az első munkatársamat felvettem. De onnan is 1-2 év volt, amikortól már több mint tízen voltunk, és nagy nehézségek és fájdalmak árán felismertem, hogy egyáltalán nem tudok élni a vállalkozók valódi szabadságával – és megkezdtem a néhol radikális átalakítást a vállalkozásomban.

Ha úgy érzed, hogy megfogott az, amit olvastál, és el akarsz indulni az önműködő vállalkozás felé vezető úton, akkor az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésedre:

Rengeteg ingyenesen elérhető anyag van a honlapomon, amiből rengeteget tudsz tanulni. Javaslom, hogy kezdd az ingyenes 30 napos vállalkozófejlesztő videó sorozatommal!

Az ingyenes anyagokon túl vannak prémium megoldások is, amit gyorsabb fejlődést tesznek lehetővé. Döntsd el, hogy ezekből melyik a szimpatikusabb!

>>>> Nagyon aktuális: február 13-án élő tréning Budapesten (max 40 fő, idén csak egy ilyen alkalom)

Lehetőség #1: Vállalkozóból >> Vállalkozás című könyvem, ami nyomtatott és hangoskönyv formában is elérhető. Nagyon szeretik a vállalkozók ezt a könyvet, tudj meg róla többet a könyv oldalán!

Lehetőség #2: Online illetve élő képzéseim, amik többféle vállalkozófejlesztős témában is segítik a fejlődésedet. Tipp: ha regisztrálsz, akkor küldök egy a képzésekre azonnal beváltható kupont nettó 5000 Ft értékben!

Vállalkozóból Vállalkozás
(nyomtatott és audió verzió)

A könyv, amiben megmutatom, miként lehet itthon is valóban önműködő és becsületes vállalkozást építeni.

Ugrás a könyvhöz

Egy egyszerű (de nem könnyű) módszer, amivel garantáltan jó munkatársaid lesznek

2019.07.07.|0 Comments

Egy egyszerű (de nem könnyű) módszer, amivel jó munkatársaid lesznek Rengeteg vállalkozó küzd azzal, hogy valamiért nem úgy szuperálnak a munkatársai, mint ahogyan azt elképzeli. Rengeteg elmélet, koncepció, könyv és minden más született [...]

Így lesz 2019 az eddigi legjobb vállalkozói éved

2018.12.17.|0 Comments

Ettől lesz 2019 az eddigi legjobb vállalkozói éved (biztos, hogy te másra gondolsz) Lefogadom, hogy kezd eleged lenni abból, hogy nem jönnek azok az eredmények, nem jött még el az a kényelmes élet, [...]

5 érdekes vállalkozói kérdés + a válaszaim

2018.11.01.|0 Comments

5 érdekes vállalkozói kérdés + a válaszaim Egy nyereményjátékom kapcsán egy rakás kérdés gyűlt össze a kommentek között (amiket vállalkozók kérdeznének tőlem). Nem terveztem ezt az akciót, de néhány szerintem fontos kérdésre videóban [...]

Erre a három dologra készülj fel, ha fejlődni akarsz

2018.10.11.|0 Comments

Erre a három dologra készülj fel, ha fejlődni akarsz A vállalkozói fejlődés, a "növekedés" mindig fájdalmakkal jár. Ha nem vagy ezekre előre felkészülve, akkor nagyon könnyen meg tudják ezek hiúsítani a törekvéseidet. [...]

2018-02-02T06:13:10+00:00 2018.01.28.|Egyéb|0 hozzászólás