Ezért nem éri meg neked az online hirdetés (nem a beállítások miatt)

Nagyon sok vállalkozó küzd azzal, hogy akárhogyan állítgatja az AdWords és Facebook hirdetéseket (akár profi partner segítségével), egyszerűen nem tudja finanszírozni a hirdetést. A megoldás ilyenkor nem a beállításokban keresendő.

A vállalkozásom kezdeti éveiben (2005-2009 között) pontosan ezzel a jelenséggel küzdöttem én is. Ráadásul 2007 elején már Google által minősített AdWords szakértő voltam (az országban a legelsők között), tehát bizton mondhatom, a hirdetéseim jól voltak beállítva. Szakaszosan tudtam csak hirdetni: amikor volt pénzem rá hirdettem, amikor nem volt, akkor nem hirdettem. Nem csoda, hogy így nem tudott megfelelő tempóban fejlődni a vállalkozásom.

Nem a hirdetésekkel van a probléma

Azt sem mondhattam, hogy nem teszek semmit, ami akkor “haladó” marketingnek számított, hiszen már 2006-ban elkezdtem blogot írni, és volt már tényleg értéket adó hírlevelem, és ütős csalim is – ezek amúgy sajnos még mindig nem eléggé elterjedt eszközök itthon, pedig már akkor sem számított igazi újdonságnak.

Amim nem volt viszont, az egy olyan rendszer, ami kiszámítható módon bevételt generál a látogatókból, avagy az érdeklődőkből. Nem volt egy olyan szisztémám, ami úgy működik, mint az általános iskola alsó tagozatában matek órán tanult “gépek”, amikbe bedobunk felül valamit, és alul pedig valami más jön ki a gép által elvégzett műveletnek köszönhetően. Ez esetben bedobjuk a hirdetésekre szánt összeget, és kijön belőle egy legalább ekkora, vagy akár inkább egy nagyobb összeg.

Az alábbiak szükségesek tehát ahhoz, hogy folyamatosan tudd finanszírozni a hirdetéseket:

  • Megfelelően beállított AdWords és/vagy Facebook hirdetések. Azért kár tagadni, hogy ezt lehet jól és rosszul is csinálni. A jó beállítások viszont nem pótolják az összes többi elemét a gépezetednek, de rossz hirdetésekkel el tud vegetálni egy jó gépezet!

  • Folyamatos pénzáramlás az új vevők szerzése során. Az aktív érdeklődőkből minél előbb pénzt kell generálni, hogy azt vissza tudd forgatni újabb hirdetésekbe, amikkel újabb vevőket tudsz szerezni.

  • Nem muszáj az új vevőkön azonnal profitot termelni, elég ha a pénzáramlás rendben van. Nehéz, és a jövőben egyre nehezebb lesz egy új vevő első tranzakcióján azonnal keresni. Minél többet tud a vállalkozásod új vevő szerzésre fordítani (akár úgy is, hogy buksz egy új vevőn rövid távon), annál stabilabb a biznisz.

  • A megszerzett új vevőkkel vevőkapcsolatot kell építened, ami minél hosszabb távon fennáll. Hosszabb távon az éri meg igazán, ha minél több értéket tudsz adni a vevőnek, aki ezért minél több pénzt ad a vállalkozásodnak.

Hiába raksz (vagy rakatsz) össze egy díjnyertes AdWords vagy Facebook kampányt, hiába jönnek kitűnő érdeklődők a honlapodra, és akár hiába veszed rá őket (jó értelemben) arra, hogy regisztráljanak nálad valamire, ha utána nem tudsz bevételt generálni. Másképp fogalmazva, ha nem tudod vevővé konvertálni az érdeklődőket. Ekkor a pénz előbb-utóbb elfogy, és akkor leállnak a hirdetések, és megáll az élet.

Szükséged van folyamatos pénzáramlásra

Ez azt jelenti, hogy el kell érned, hogy folyamatosan költeni tudj marketingre, és az folyamatosan hozzon annyi bevételt, hogy ezt a folyamatos befektetést hosszú távon fenn tudd tartani. Egy roppant egyszerű példa: van egy 2000 Ft-os terméked, amit tipikusan az új érdeklődőid vesznek meg, azaz így válnak a vevőddé. Ez a termék neked 1000 Ft-ba kerül (megvenni, megcsinálni, akármi), és 1000 Ft-ot költesz arra marketingben, hogy megvegye valaki. Például 50 Ft egy kattintás az AdWordsben, és minden 20. látogató veszi meg (20 x 50 = 1000). Ha eladsz egy ilyen terméket, akkor az neked pontosan 2000 Ft-ba kerül (1000 Ft megszerezni, és 1000 Ft eladni), de 2000 Ft-ot is hoz (hiszen megveszi valaki ennyiért).

A lényege a sztorinak, hogy a befolyt 2000 Ft-ból újra szerzel egy ilyen terméket, és újra eladod. És újra, meg újra, meg újra. Ezzel nem keresel egy fillért sem, de folyamatosan új vevőket szerzel.

Ha nincs egy ilyen rendszered, ha nem tudod, hogy hogyan fogsz “pénzt csinálni” a látogatókból, akkor NE KEZDJ EL HIRDETNI! Ezt úgy mondom, hogy a Klikkmarketing tulajdonosa vagyok, ami abból él, hogy vállalkozások hirdetéseit kezeljük, vagy megtanítjuk a hirdetések kezelését. Tehát finoman szólva sem áll érdekemben lebeszélni senkit a hirdetésről.

Szerezz új vevőket nullszaldósan – azaz ne rajtuk akarj keresni!

A nullszaldós vevőszerzés tulajdonképpen felszabadító lehetőség lehet akár neked is, amennyiben úgy érzed, hogy nem igazán tudsz megélni, mert olyan drágán tudsz csak vevőt szerezni. A jó hír az, hogy nem az új vevőkből kell megélni, pontosabban nem az új vevők első vásárlásából kell megélni. A legtöbb vállalkozó ezzel próbálkozik, még ha ez nem is tudatos, és talán észre sem veszi.

Új vevőket nem azért szerzünk, hogy megéljünk abból a tranzakcióból, amivel épp megszereztük a vevőt.

Új vevőket azért szerzünk, hogy egy minél hosszabb távú vevőkapcsolatban minél több tranzakció legyen a kapcsolat során,

amin már akár szinte nulla marketing költségünk lesz – és ebből akarunk megélni.

Nem azt mondom, hogy tilos az új vevőkön azonnal keresni, mert ez azért simán lehetséges, de jó észrevenni, hogy ez nem “kötelező”, ha jól csináljuk. De ha neked szükséged van arra, hogy az új vásárlásokon is keress, akkor könnyen bajba kerülsz, ha jön majd egy konkurens, és belerondít a levesedbe! Ha pluszban vagy most, és jön majd a konkurens (vagy más miatt nehezedik a piaci helyzet), akkor még mindig lemehetsz nullszaldóig, és még úgy is működik a biznisz – na ez a nem mindegy.

Gondolkozz hosszabb távú kapcsolatban!

Igazán jó, hosszabb távon is sikeres, ráadásul önműködő vállalkozást csak vevőkapcsolatban gondolkozással tudsz építeni.

Ha mindig csak arra koncentrálsz, hogy “gyorsan adjunk el valamit, amin keresünk”, akkor azzal nem leszel hosszú távon sikeres és boldog.

Még azt sem mondom, hogy nem tud ez ideig óráig működni, vagy azt sem mondom, hogy akár sokáig nem tud ez működni. De azt feltétlen mondom, hogy nyugodt, kiszámítható, eredményes vállalkozást, ami biztosítja számodra a valódi vállalkozói szabadságot, szóval ilyen vállalkozást biztosan nem tudsz építeni ilyen gondolkodásmóddal.

Elég hamar felmerülhet két kérdés:

  1. Hogyan adjunk el újra?
  2. Mit adjunk el újra (meg újra)?

Jogos kérdések! De az, hogy még nem tudod a válaszokat, nem tántoríthat el a törekvéstől, különben nem lesz kiemelkedő vállalkozásod. Innen még 30 oldalt írhatnék a témában, az sem lenne elég.

Mit kell tenned a hosszabb távú kapcsolat kialakításához?

Két dologgal kell feltétlen foglalkoznod ahhoz, hogy az érdeklődőkkel és a vevőkkel jó – és gyümölcsöző! – kapcsolatod legyen:

  1. Az érdeklődők ill. a vevők gondozása
  2. A termékfejlesztés

A gondozás azt jelenti, hogy folyamatosan foglalkozol azokkal az emberekkel, akik érdeklődést mutatnak a vállalkozásod iránt.

A gondozás vagy törődés nem valami hókuszpókusz, hanem például rendszeres kommunikáció.

Ennek az egyik legegyszerűbb és legelterjedtebb formája, ha van egy céges blogod, amiben értékes tartalmakat publikálsz folyamatosan (= lehetőleg heti rendszerességgel, de minimum kéthetente). Ha van egy email listád, amin ezeket az érdeklődőket és vevőket “gyűjtöd”, akkor minden új tartalomról küldhetsz nekik értesítőt, és megoszthatod az újdonságot a Facebook oldaladon is (pontosan ezt teszem én is).

A termékfejlesztés egyszerűen arról szól, hogy ki kell alakítanod olyan ajánlatokat, amikre szüksége van a vevőidnek.

Ez lehet egy új termék, egy új szolgáltatás, de az is elegendő lehet, hogy összecsomagolsz már létező dolgokat: például egy fogkefét és egy fogkrémet, így kialakítva az “utazók fogmosó szettjét”. A termékfejlesztés azért olyan fontos, mert hacsak nem olyan bizniszben mozogsz, ahol újra meg újra el lehet adni ugyanazt (pl. kenyeret), akkor szükséged lesz mindig új és új ajánlatokra, amiket meg tudnak tőled venni.

Ha eddig elolvastad az írásomat, akkor biztos vagyok benne, hogy tetszene az ingyenes 30 napos vállalkozófejlesztő videó sorozatom, amiben 15 darab pár perces (gyorsan és könnyen “fogyasztható”) videóban mesélek még többet marketingről, vállalkozásról. Ha érdekel, iratkozz fel a 30 napos ingyenes videós képzésre!

Kérdésed van? Hozzászólnál? Irány a Facebook!

Ebben a videómban egy kis átfedéssel ugyan, de még többet beszélek a vevőszerzésről:

Van még 14 ilyen videóm (mindenféle “vállalkozós” témában: marketing, pénzügy, munkatársak, stb.), amiket sorban megkaphatsz, ha feliratkozol a 30 napos ingyenes vállalkozófejlesztő videó sorozatomra. 🙂

Vállalkozóból Vállalkozás
(nyomtatott és audió verzió)

A könyv, amiben megmutatom, miként lehet itthon is valóban önműködő és becsületes vállalkozást építeni.

Ugrás a könyvhöz

Egy egyszerű (de nem könnyű) módszer, amivel garantáltan jó munkatársaid lesznek

2019.07.07.|0 Comments

Egy egyszerű (de nem könnyű) módszer, amivel jó munkatársaid lesznek Rengeteg vállalkozó küzd azzal, hogy valamiért nem úgy szuperálnak a munkatársai, mint ahogyan azt elképzeli. Rengeteg elmélet, koncepció, könyv és minden más született [...]

Így lesz 2019 az eddigi legjobb vállalkozói éved

2018.12.17.|0 Comments

Ettől lesz 2019 az eddigi legjobb vállalkozói éved (biztos, hogy te másra gondolsz) Lefogadom, hogy kezd eleged lenni abból, hogy nem jönnek azok az eredmények, nem jött még el az a kényelmes élet, [...]

5 érdekes vállalkozói kérdés + a válaszaim

2018.11.01.|0 Comments

5 érdekes vállalkozói kérdés + a válaszaim Egy nyereményjátékom kapcsán egy rakás kérdés gyűlt össze a kommentek között (amiket vállalkozók kérdeznének tőlem). Nem terveztem ezt az akciót, de néhány szerintem fontos kérdésre videóban [...]

Erre a három dologra készülj fel, ha fejlődni akarsz

2018.10.11.|0 Comments

Erre a három dologra készülj fel, ha fejlődni akarsz A vállalkozói fejlődés, a "növekedés" mindig fájdalmakkal jár. Ha nem vagy ezekre előre felkészülve, akkor nagyon könnyen meg tudják ezek hiúsítani a törekvéseidet. [...]

2018-03-16T13:24:59+00:00 2018.02.14.|Egyéb|0 hozzászólás