Beszélgetés Gerendai Károllyal – I. rész

Nemrég Gerendai Károllyal beszélgettem, a téma egyértelműen a vállalkozás volt. A felvezetőmben röviden elmondtam, hogy mi az a vállalkozófejlesztés, és hogy mi az ezzel kapcsolatos vállalkozási szisztémám. A beszélgetést én kezdeményeztem a Forbes magazin vállalkozóknak szóló rendezvényén. Károly alapvetően ugyanazt gondolja, mint én a vállalkozók segítésének megfelelő módjáról. Szerinte is a legkisebbeknek kell igazán a segítség, de velük foglalkoznak a legkevesebben – mert nem ebben van a nagy pénz. (Szerencsére engem ez nem tántorít el!)

A párbeszéd legelejét “levágtam”, tehát 2-3 percnél indul az, amit itt olvashatsz. Kicsit szerkesztettem a hangfelvételt (mindkettőnk érdekében), mert az írott szó nem mindent bír el, amit az élő beszéd igen… Jó szórakozást!

Gerendai Károly: Tudom, hogy most igazából neked kellene engem kérdezned, de ha szabad, szeretnélek egy picit én kérdezni téged ezzel kapcsolatban. Te ezt úgy képzeled el, hogy arról a stádiumról írnál, vagy abban próbálnál segíteni, hogy
a klasszikus egyéni kisvállalkozóból hogyan építs céget, vagy
amikor már felépítettél egy céget, akkor hogyan lehet annak a működtetését jól csinálni?
Szóval hová helyezed a hangsúlyt?

Gál Kristóf (= Én): Elmondom röviden a koncepciómat! Kidolgoztam egy rendszert. Mindenképpen a vállalkozó irányából közelítem meg a dolgot, nem pedig onnan, hogy mekkora a céged, hányan vagytok, stb. Kitaláltam egy fogalmat, a vállalkozófejlesztést. Ez azért érdekes, mert a Google lényegében nulla találatot ad, ha rákeresel erre a szóra. A vállalkozásfejlesztés létezik, de a vállalkozófejlesztés nem igazán. Én a vállalkozó szerepvállalása irányából osztályozom a vállalkozásokat, és három osztályt hoztam létre.

Az alap szint a VÁLLALKOZÓ szint. Ez az, amikor még mindent te csinálsz egyedül. Lehet, hogy van csapatod, de akkor is…

Gerendai Károly: … mindent te csinálsz.

Én: Igen. Nem tudsz elmenni három hét szabira, mert akkor megáll az élet. Gondolom, akkor te tudod, hogy ez mit jelent.

Gerendai Károly: Igen…

Én: Azt gondolom, hogy a magyarországi vállalkozók, hát… több mint 90…

Gerendai Károly: Nagyon nagy százaléka ilyen.

Én: … igen. Ez a VÁLLALKOZÓ szint. A következő lépés, a VÁLLALKOZÁS szintje az – és nagyjából itt van most az én vállalkozásom is -, amikor ugyanúgy napi szinten benne vagy, de nem a napi apró-cseprő ügyekben, hanem már tényleg “csak” vezeted a vállalkozást, alapvetően tud már működni nélküled is. Például el tudsz menni 4 hétre szabira, ha akarsz. Hosszú távon nem működne valószínűleg nélküled, de ez már tényleg egy valódi vállalkozás.

A harmadik lépés a VÁLLALAT. Ami ennek egy még nagyobb szintje, itt a vállalkozó szerepe érdekes. Maga a vállalkozó talán már “el is tűnik”. A Sziget Kft. már valószínűleg ezen a szinten jár…

Gerendai Károly: Már mindenképpen ebben a stádiumban van inkább, de még pont a határon van talán a vállalkozás és a vállalat között.

Én: Ami az én témám, és így a könyvemnek és a készülő podcastnek is valami ilyesmi lesz a címe, az a “Vállalkozóból vállalkozás”.

Egyértelműen az a téma tehát, hogy miként tudsz a “mindent én csinálok” szintről egy igazi vállalkozási szintre lépni.

Gerendai Károly: Én is úgy gondolom, hogy ez az izgalmasabb része, mert igazából arra már van szakirodalom is, meg vannak mindenféle tanácsadók, meg segítők, hogy onnan (amikor már van jól működő céged a – a szerk.) hogyan lépj tovább. Itt már szervezetfejlesztéssel, coachinggal, és egyéb dolgokkal foglalkozó szereplők vannak a piacon. Az a kérdés, mert abban jellemzően ezek a piaci szereplők nem látnak üzleti fantáziát, hogy ebből az egyéni vállalkozói, mikrovállalkozói körből hogyan tud valaki átsegíteni az igazi vállalkozási szintre. Ezen a szinten erre még sajnálják is a pénzt általában a vállalkozók.

Miközben szerintem ott van a legtöbb buktató, és ott van, ahol egy csomó vállalkozó elvérzik, mert nem tudják átlépni a saját korlátaikat. Egyetértek azzal, hogy ez egy nagyon izgalmas dolog.

Én: Online marketinget, meg úgy általában marketinget elég sokat tanítottam, sok előadást tartottam, sokan ismernek engem és a cégemet is. Úgy látom, hogy van képességem a tanításra. Akiket eddig próbáltam tanítani, azoknak ez tetszett, és számukra motiváló ez az egész.

Gerendai Károly: Aha, ez tök jó. Oké, ha van még kérdésed, akkor mondd nyugodtan, mert van még időnk!

Én: Ha visszaemlékszel arra az időre, amikor még ezen a VÁLLALKOZÓ szinten voltál, akkor mik voltak a nagy áttöréseid? Mik a kulcspontok?

Gerendai Károly: Először is, amikor egyáltalán felismered, hogy valaki jobban tud nálad valamit.

Az elején azt gondolod, hogy igazából azért te csinálsz mindent, mert csak magadban bízol, csak az van elintézve, amit te elintézel.

Az elején valahogy így szocializálódnak a legtöbben. Aztán rájössz arra, hogy attól csak eredményesebb és sikeresebb lehetsz, ha azzal foglalkozol, amiben tényleg te vagy a jó, és elhiszed, hogy vannak olyan emberek, akik még ha nem is pont azt gondolják, amit te, de attól még jók a maguk területén. Lehet, hogy jobbak, mint te. Itt például nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem mernek maguknál jobb embert keresni, mert attól félnek, hogy egyébként akkor rájuk kevésbé lesz szükség. Majd nem néznek fel rájuk, ha kiderülnek a gyengeségek.

Miközben az szerintem egy baromi fontos dolog, hogy olyan emberekkel vedd körül magad, akik lehetőleg jobbak nálad.

Mert számodra is az tud inspiráló lenni, és az tudja előre vinni a céget. Ezeknek az embereknek, ha tényleg jók a maguk területén, akkor kell adni döntési szabadságot, felelősséget, jól meg kell őket fizetni és valamivel tudni kell inspirálni is őket. Ha ezt nem adod meg nekik, akkor egy idő után elvesztik a lelkesedésüket, és elhagyják a hajót. Szerintem ez biztosan egy fontos momentum, amit fejben kell megélni. El kell fogadni fejben, mert ez azért nehéz. Sok ember ezzel nehezen tud mit kezdeni, hogy egyrészt megbízzon másokban, másrészt hogy elfogadja, hogy vannak nála jobbak, és ez őt ne frusztrálja, hanem lelkesítse.

Én: Ez kicsit ego téma is, nem?

Gerendai Károly: Igen, jelentős részben. Mert főleg a kisvállalkozónál, de a “komolyabb” vállalkozóknál is, az ő személyükhöz kötik általában a vállalkozást. Ők vannak kapcsolatban az üzleti partnerekkel, ők képviselik a nyilvánosság felé a vállalkozást. És az, hogy adod valamihez az arcodat, de nem te hozol meg bizonyos döntéseket, vagy nem te irányítasz bizonyos területeket, mindig egy nehéz dolog. Hogyan tudod feldolgozni magadban, hogy valami olyasmihez adod az arcod, amit nem teljesen te irányítasz, amivel nem mindig tudsz 100%-ban azonosulni…

De én azt gondolom, hogy ha az ember ezt nem tanulja meg, és nem lépi meg ezt a szintet, akkor egy idő után egyszerűen nem fog tudni fejlődni.

Hiszen mindenkinek véges az ideje, a kapacitása, és a lehetőségei. Én ezt tartom az egyik ilyen kulcs momentumnak a kisvállalkozói létnél, hogy ezt valahogy meg tudd fogni, és kezelni tudd.

A másik, amit látok, hogy hogyan viszonyulsz a konkurenciához, vagy a piachoz. Mert nagyon sokan abból indulnak ki, hogy látják, hogy valami jól működik, és akkor ők is azt akarják csinálni, mert az biztos majd náluk is működik. “Biztos én is tudok majd valami ilyet csinálni.” Vagy jobb esetben legalább megnézi, hogy mi az, amiben valami piaci rés van, ahová tud egy új szolgáltatást vagy terméket csinálni, és próbál valamilyen vállalkozást létrehozni. Ez még mindig nem szükségszerűen jelenti azt, hogy valójában felméri a piacnak azt a részét is, hogy másokhoz képest hogyan érdemes a piachoz viszonyulni. Ha csak annyi a vágyad, hogy meg tudj ebből élni, megvetni a lábad egy adott piacon, akkor persze fontos, hogy adott területen ár-érték arányban lehetőleg jobb legyél, mint a konkurencia.

De én személy szerint abban hiszek, hogy valami vízióval érdemes belépni az adott piacra, hogy tudd, hova akarsz eljutni.

Mitől és hogyan akarod a piacon nem csak a minél nagyobb részesedést megszerezni, hanem magának a piacnak a keretrendszerét, a szabályrendszerét is valamilyen szinten átalakítani. Minél inkább magadra tudsz alakítani egy piacot, annál inkább esélyed van arra, hogy azon a piacon valóban piacvezető, és jelentős szereplő legyél. Ha csak annyi történik, hogy – vegyük az online marketinget, ahol nem mondom, hogy otthon vagyok – te kitalálod, hogy egy vállalkozást akarsz indítani, akkor mit fogsz felmérni? Kell hozzá valamilyen tudás, vagy milyen ügyfeleket tudnál szerezni, ki az, akinek szüksége van a te szolgáltatásodra. Az elején mit tudsz csinálni? Aláígérni a többieknek? Próbálkozol…

Ezzel szemben, ha azon töröd a fejed, és töltesz azzal elég időt és energiát, hogy mivel tudnál valami újszerű megoldást behozni a piacra, milyen egyedi pontokat tudnál betenni a közgondolkodásba a piacon, ami hozzád kötődik… az szerintem mindig egy sokkal sikeresebb piacra lépés. Ez sokkal nagyobb esélyt ad neked, főleg ha azon a piacon már számos szereplő van.

Nem mondom, hogy ez könnyű. Ha olyan könnyű lenne, ha olyan könnyű lenne kitalálni újszerű megoldásokat, akkor mindenki sikeres vállalkozó lenne…

Én: Olyasmire gondolsz, mint pl az Uber a taxi piacon?

Gerendai Károly: Akár az Uber, igen, de ennél egyszerűbb dolgokra is gondolhatunk. Nem kell mindig valami alapvetően újat kitalálni, mondok egy példát! Amikor én beléptem a vendéglátó piacra a Costes étteremmel, akkor nekem

nem az volt a vágyam, hogy most én csináljak még egy éttermet a sok étterem mellé, mert annyira azt gondoltam, hogy a Ráday utcába elkelne még egy étterem.

Nem, teljesen más volt az elképzelésem.

FOLYT. KÖV.

Ha várod a folytatást (vagy a hasonló írásokat), akkor mindenképp legyél feliratkozva az értesítőmre!

Vállalkozóból Vállalkozás
(nyomtatott és audió verzió)

A könyv, amiben megmutatom, miként lehet itthon is valóban önműködő és becsületes vállalkozást építeni.

Ugrás a könyvhöz

2018-02-01T08:58:00+00:00 2017.06.10.|Egyéb|0 hozzászólás